Många barn dödas eller skadas vid skolskjuts
NORRKÖPINGVarje år skadas eller dödas 361 barn i samband med att de åker skolskjuts. Två nya, av varandra oberoende, utredningar ger stöd åt föräldrarnas krav på särskild skolskjuts för barnen i Simonstorp.
- Men efter att ha studerat olycksstatistiken känns det som om det är något som kan ifrågasättas, säger Anna Anund, en av trafikforskarna bakom rapporten. Frågan är om barnen är trafikmogna ens då.
I Sverige åker dagligen 250.000 barn i förskoleklass och grundskola skolskjuts till en kostnad av 1,6 miljarder kronor.
<b>Större risker</b>
- Det finns barn som åker vanlig linjetrafik, säger Anna Anund. I de fallen är det svårt för kommunen att ställa samma krav som på en särskild skolskjuts. Det finns till exempel inte garanterade sittplatser för alla barnen, det finns inga säkerhetsbälten och det finns ingen särskild skylt på fordonet som visar att det är skolbarn som åker med bussen. Dessutom har ju inte chauffören samma kontroll på barnen.
Vägverket skriver i sin utredning Barns resor med särskild inriktning på buss- och taxiresor till och från skolan: "Vid resor till och från skolan med ordinarie linjetrafik gäller inte skolskjutsförordningen. Detta kan medföra större risker för barnen".
Den vanligaste olyckshändelsen är att barn springer ut bakom eller framför bussen. Majoriteten av olyckorna sker i samband med på- eller avstigning.
Vägverket skriver också: "Barn upp till 12 års ålder saknar förutsättningar för att vid alla tillfällen visa ett trafiksäkert beteende. Det har såväl svenska som internationella studier visar". Barnens syn och hörsel är inte tillräckligt utvecklade. De kan inte sprida sin uppmärksamhet, de ägnar sig åt en sak i taget. Barnen utgår från sig själva och sitt eget tänkande. De kan inte sätta sig in i bilistens tänkande och ta hänsyn till det.
Barn upp till nio års ålder utsätts för särskilt stora risker, eftersom de inte har förmågan att bedöma om en plats är farlig även om de kan de regler som gäller.
Båda rapporterna efterlyser nya och strängare regler för skolskjutsar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!