"Många barn äter helt fel"
NORRKÖPINGLarmrapporterna om feta barn fortsätter att dugga tätt. - Vi får in många fler remisser på överviktiga barn än tidigare, säger dietisten Mona Nilsson på Vrinnevisjukhuset. Och barnen blir allt yngre.
"Många barn fastnar i sötsuget", säger Mona Nilsson, dietist på Vrinnevisjukhusets barnavdelning. "De äter helt fel. Ingen frukost eller lunch. Istället äter de chips, godis och läsk för att få upp blodsockret." FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Två nya undersökningar visar att både tioåringar och 14-åringar är rejält överviktiga. Folkhälsoinstitutet och institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet har undersökt 14-åringarnas livsstil. Undersökningen visar att nästan 24 procent av pojkarna och 21 procent av flickorna i åttonde klass är överviktiga.
<b>Var femte överviktig</b>
Var femte tioåring är överviktig enligt en studie som gjorts i Västsverige.
- Barnen rör sig för lite, säger Mona Nilsson som arbetat med barn sedan 1975. Jag tycker man kan säga att det är samhällets fel. Det är inte gjort för att barnen ska kunna röra sig fritt. Titta bara på dagis inne i stan, var ska barnen leka där? Det är skillnad på dagis i Åby och Kolmården, där man har skogen bakom knuten. Sedan är det naturligtvis också TV, video och datorer som spelar in.
Även våra matvanor har betydelse, eller rättare sagt bristen på matvanor. Många familjer äter inte lagad mat på kvällen.
- Det finns varken tid, lust eller kunskap för att laga nyttig mat, säger Mona Nilsson. Ofta har familjen så många aktiviteter att det inte finns tid att äta en ordentlig middag tillsammans. Man prioriterar inte måltiderna. Då tar man det som är lätt och smidigt. Och det är inte alltid det nyttigaste.
Många barn i dag äter sig mätta på mackor, godis, chips och läsk.
- Titta bara på alla erbjudandn inför hlgerna. Det är tre stora läsk för 25 kronor.
Enligt Mona Nilsson ska man äta en rejäl frukost, gärna ett litet mellanmål, lunch, mellanmål igen och middag. Eventuellt ett litet mellanmål igen lite senare på kvällen.
- Men många äter ingen frukost, de ligger hellre lite längre på morgonen. Och skolmaten hoppar man över. Istället går barnen till kisken tvärs över gatan. På kvällen tar man några mackor.
<b>Äta rätt från början</b>
Det gäller att lära barnen att äta allsidigt från början.
- Som förälder är man en förebild för barnen. Om mamma eller pappa ständigt bantar eller inte äter grönsaker, ja, då är det inte lätt att få barnen att äta rätt.
Förr tyckte man inte att det gjorde så mycket att små barn var överviktiga. Man trodde det skulle växa bort. Den synen har ändrats, men i dag har inte sjukvården resurser att ta emot alla barn som behöver hjälp.
- Om barnen fick komma till oss så snart man ser tendensen till övervikt kunde man hjälpa dem innan de blir överviktiga tonåringar som måste kämpa för att minska sin vikt. Och man kunde undvika mobbning och annat som ofta följer med övervikt. När barnet är mindre kan man se till att det behålla sin vikt, men fortsätter växa. Det viktigaste är att få med hela familjen, det kan vara svårt i vissa fall. Inkörda rutiner är svåra att ändra.
<b>Diabetes</b>
Per Boman, klinikchef för barn- och ungdomsavdelning på Vrinnevisjukhuset, varnade i Folkbladet för att vi följer i USA:s spår. Där har barn börjat utveckla typ 2-diabetes, alltså det som i vanligt tal brukar kallas åldersdiabetes.
- Jag har inte träffat på något barn med typ 2-diabetes, säger Mona Nilsson. Men egentligen vet man inte, för om man tittar på överviktiga vuxna ser man att det är en långsam process. När typ 2-diabetes upptäcks hos vuxna har det ofta redan gått långt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!