Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Man vet aldrig vad som kommer hända under ett pass"

Östergötland är den region i landet som har lägst andel barnmorskor per kvinna i fertil ålder. Det visade en sammanställning som Vårdförbundet presenterade inför den internationella barnmorskedagen. Som en del av vår intervjuserie om bristyrken har vi pratat med barnmorskan Madeleine Larsson. "Jag tycker aldrig att det känns tungt att gå till jobbet", säger hon.

Madeleine Larsson

Madeleine Larsson

Foto: Privat

Norrköping2021-08-03 15:00

Framtidsyrken

Madeleine Larsson, 38, bor i Söderköping tillsammans med man och tre barn. 

I januari förra året examinerades hon från barnmorskeprogrammet på Linköpings universitet. Jobbet på Vrinnevisjukhusets kvinnoklinik fick hon direkt därefter.

Det som lockade henne till yrket var en kombination av flera saker. 

Som barnmorska är patienterna man träffar i normala fall helt friska vilket är en stor skillnad, om man till exempel jämför med det traditionella sjuksköterskeyrket, säger Madeleine Andersson. 

– Det gör att man aldrig vet när det akuta kan inträffa. Man vet aldrig vad som kan hända helt enkelt. Jag gillar det adrenalinpåslaget, säger hon och fortsätter:

– Sen handlar det förstås om chansen att få bistå vid en så speciell händelse i människors liv som det är när deras barn föds. Men just att man inte vet vad som ska hända när man kommer till jobbet är väldigt spännande och kul. Jag tycker aldrig att det känns tungt att gå till jobbet.

Vägen dit var dock inte helt enkel. Efter den treåriga sjuksköterskeutbildningen tillkommer ett och ett halvt års studier för att bli färdig barnmorska. 

Tufft och intensivt, berättar Madeleine Larsson. 

– Det är en kort utbildning med tanke på att man ska lära sig ett helt nytt yrke. Det handlar inte bara om förlossningsvård utan även om reproduktiv, sexuell och perinatal hälsa.

– Innan man får ta sin examen ska man även ha bistått vid 50 förlossningar. Det är mycket man ska lära sig på kort tid.

Det finns dock en fördel med hennes karriärval. 

Madeleine Andersson berättar att alla färdigexaminerade barnmorskor i hennes klass fick jobb direkt efter examen.

– Man kan jobba både inom gynekologi, mödrahälsovård och förstås med förlossningar och BB-vård.

Vilka personlighetsdrag skulle du säga behövs för att bli en bra barnmorska?

– Det är viktigt att man är lyhörd, ödmjuk och prestigelös. Inlyssnande. Oavsett vad man jobbar med så är det så utlämnande för kvinnorna som är där så man måste vara väldigt lyhörd och empatisk.

Märker man på jobbet att det råder brist på barnmorskor?

– Ja, absolut. Man pratar om att det är lite av ett generationsskifte nu. Det är många erfarna barnmorskor som går i pension och försvinner från yrket så det behövs alltid nya barnmorskor på alla enheter.

Hur ser könsfördelningen ut?

– Majoriteten är absolut kvinnor. Vi har inga manliga barnmorskor i Norrköping men däremot finns det manliga gynekologer och obstetriker som har läst samma utbildning. Jag vet faktiskt inte hur många manliga barnmorskor det finns i Sverige men det är nog inte många.

Hur många födslar brukar ni bistå vid under ett dygn?

– Det är väldigt varierande men på våren är det lite högsäsong. Det är sällan som det inte föds något barn på dygnet så det kan skifta, men mellan en och upp till tolv födslar om det är riktigt mycket. Ibland ännu fler.

Oj, då får man springa antar jag?

– Ja, när det är så många blir det ett adrenalinpåslag. Grejen är att det kan gå från att vara helt tomt på avdelningen till att det bara rasslar till. Helt plötsligt är det fullt. Det är superhärligt tycker jag, säger Madeleine Larsson och skrattar.

Här finns jobben 2025

Barnmorska
Civilingenjörsyrken
Förskollärare
Grundutbildade sjuksköterskor
Läkare
Läraryrken
Mjukvaru- och systemutvecklare
Specialistsjuksköterskor
Speciallärare och specialpedagoger
Systemanalytiker och it-arkitekter

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!