Allt fler anläggningar utrustas med automatiska brandlarm och varje år rycker Brandförsvaret i Norrköping ut på ungefär 600 automatlarm som visar sig vara falska.
- Det händer alldeles för ofta. Vi åker på drygt tio sådana falsklarm i veckan och vi tvingas avbryta det vi håller på med. Det kan vara övningar och genomgångar men falkslarmen försämrar även vår förmåga att ta hand om riktiga larm som kommer in, säger Håkan Dahm, räddningschef.
- Alla automatlarm är inte felaktiga och vi måste utgå från att alla larm är riktiga. Men när nio av tio larm är felaktiga är det lätt att man trubbas av.
Beror på slarv
De flesta av falsklarmen beror på slarv och de onödiga utryckningarna hade kunnat undvikas om ägarna hade haft bättre kontroll och rutiner för sin larmutrustning.
- Oftast beror falsklarmen på slarv från företagen som glömmer stänga av rökdetektorn innan hantverkare kommer dit och sätter igång och jobba. Eller så är det tekniska fel på grund av smutsiga eller trasiga utrustningar, säger Håkan Dahm.
Han önskar att de företag som använder automatiska brandlarm i sina anläggnigar vore bättre på att ta hand om sina utrustningar och följde de regelverk som försäkringsbranchen tagit fram för hur larmen ska skötas.
Faktureras
Att åka ut på falsklarm tar tid och kraft för brandförsvaret. Deltidspersonal måste rycka in och arbetstid som kunde läggas på övningar försvinner. Men det blir även dyrt för ägaren till den falsklarmande utrustningen.
- All räddningstjänst är gratis men det här räknas inte till räddningstjänst. Ett falsklarm faktureras med nästan 4000 kronor, säger Håkan Dahm.
Att brandkåren tvingas ut på onödiga utryckningar är inget nytt problem. 2006 var 708 automatlarm falska och år 2008 åkte brandkåren i Norrköping ut på 652 falsklarm.