Ni minns låten med Galenskaparna. Till och med husvagnsfolket tycker den är skojig. ”Man ska ha husvagn - då har man rubbet med sig jämt”. Kanske det.
Det finns nästan 300000 husvagnar i Sverige eller 295 husvagnar på 10 000 invånare (enligt Husvagnsbranschens riksförbund). Det gör Sverige till Europas husvagnstätaste land. När det gäller husbilar är Sverige tvåa i Europa efter Finland med 61 husbilar på 10000 invånare, en siffra som stiger.
Det säljs fortfarande många husvagnar, men husbilarna är ikapp och kanske förbi. Allt fler väljer det dyrare alternativet. Det är coolare med husbil. Eller?
Johan Gustavsson på Dags husvagnscenter i Norrköping har sålt husvagnar och husbilar i tio år. Men har längre erfarenhet av branschen än så.
– Jag är praktiskt taget uppvuxen i en husvagn.
Hans far Dag Gustavsson startade företaget 1986 och nu jobbar både Johan och brodern Richard där.
För tio år sedan sålde Johan Gustavsson nästan inga husbilar alls. Det är under de senaste två åren som marknaden formligen exploderat. Det är ju kul för säljarna, men Johan ser också faror.
– Jag är rädd för att begagnatmarknaden för husbilar får problem. Det finns idag 5700 husbilar till salu på Blocket. Priserna sjönk med ca 20 procent förra året och kommer att sjunka ännu mer.
De som köpt husbilar de senaste åren har oftast varit äldre personer, sådana som kanske sålt båten och skaffat husbil i stället. Men efter några år orkar de inte köra omkring längre. Det finns de som talar om en husbilsbubbla.
– Många företag sitter på stora lager husbilar, alltför stora, säger Johan. Själva har vi faktiskt för få.
Johan Gustavsson föredrar personligen husvagn före husbil. Han tycker det är smidigare att kunna ställa vagnen och använda bilen för utflykter. En husvagn är dessutom oftast betydligt rymligare än en husbil.
Johan ser också en ny utveckling:
– Det kommer allt fler yngre familjer och vill titta på husvagn. Det har blivit trendigt igen.
Och vi som trodde det var nördigt.
– Det är det absolut inte längre, säger Johan Gustavsson.
En inte oviktig sak är att en husbil är betydligt dyrare, inte bara i inköp, utan också att äga.
– Räkna med 20000 per år i skatt, försäkring och service mot ca 3000 för en husvagn, säger Johan.
Men för att få svar på vilket som är bäst måste vi ju fråga husvagns- och husbilsägarna. Vi gjorde det och fann att var och en håller på sitt. På Skeppsdockans camping i Söderköping träffar vi Pär Bergroth och Irma Grip från Aneby, sambos sedan 18 år. De tillhör Bürstnerklubben (Pär är ordförande) som har träff här i helgen med ett 50-tal deltagare, alla har en Bürstner husbil.
– Vi tycker det är friheten som avgör. Med en husbil har man alltid hemmet med sig och kan stanna precis var som helst. När vi stänger av motorn är vi framme. Allt är färdigt, säger Irma.
– Vi har en lägenhet i Eksjö, men i den har vi inte sovit på tre år, berättar Pälle.
Det är husbil året runt som gäller för Pär och Irma. Men de har haft husvagn, tältat och kuskat omkring på motorcykel. Idag är det alltid en ställplats eller campingplats som gäller. De behöver 230 V i bilen för att må bra.
Nästan bara husvagnar finner vi på Caravan Clubs camping i Arkösund. Ett av skälen är att här står de flesta hela sommaren utan att flytta på sig. Vi träffar några Norrköpingsbor som skämtar om att de har fyrkantiga hjul. De åker hit, men inte längre.
– Här umgås vi hela sommaren med underbara vänner. Det är så avstressande att inte behöva tänka på vart vi ska åka idag. Vi tar det lugnt och njuter av friden här i Arkösund, berättar Monica Andersson när vi sitter och fikar i förtältet hos kompisarna Lars-Ove och Ethel Karlsson. Hennes man Kaj är med vid bordet liksom Ulf Nyquist. Ulf har bott här varje sommar sedan 1980. Vi frågar varför han inte skaffar sommarstuga.
– Ett hus är man mer låst vid och det är en massa jobb. För mig är det perfekt med husvagnen och båten har jag vid bryggan därborta, berättar Ulf.
– Vi har tröttnat på att åka runt och Arkösund är ett så härligt ställe. Man blir fäst vid en sådan här plats, säger Monica.
"Fyrkantiga hjul" och en riktig veranda gäller för husvagnsfolket vi träffar, medan husbilsfararna inte ligger still så värst länge. Så egentligen är det inte frågan om husbil eller husvagn. Det är frågan om vilken livsstil man föredrar.