Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Man förstår inte hur farligt det är med röken"

- Det är ytterst ovanligt, att man drabbas av panik i sådana här situationer. Tvärtom brukar man då handla väldigt rationellt.
Det säger Ann-Christin Jonsson, ledningsansvarig för Vrinnevisjukhusets krisgrupp dagen efter den svåra branden.

NORRKÖPING2005-12-06 06:00
Krisgruppen trädde i funktion redan natten till måndagen, så snart branden på Hagagatan inrapporterats. Kontakt har under dagen tagits med de drabbade, och hjälp erbjudits.
Som framgår av rapporteringen gjordes en del misstag av hyresgäster i samband med evakueringen. Dessa verkar dock, enligt Ann-Christin Jonsson, inte ha haft med panik att göra.
- Nej, jag tror snarare att man vet för lite om bränder. Man vet inte hur fort det utvecklas, inser inte att man måste ta sig ut så snabbt det någonsin går. Och man kanske inte förstår, hur farligt det är med röken.

Kunskap krävs
Ska man kunna fungera helt igenom rationellt måste man ju också ha kunskap om det som man drabbats av. Sådant är dock, som Ann-Christin Jonsson påpekar, inte hennes kompetens att lära ut utan brandkårens.
- Att man till exempel känner på en dörr, innan man öppnar den. Och om den då är varm så öppnar man den inte. Kanske borde man också ha egna brandövningar hemma.
Men utifrån de förutsättningar man har, så agerar man rationellt i katastrofsituationer. Det är den generella regeln.
- Chocken är ju väldigt illa omskriven, men den är det bästa försvar vi har. Den gör att hjärnan stänger av allt som den inte behöver. Känslor till exempel, sådant har man inte råd med just då.

Alla sinnen
Och efter en katastrof, hur kan det vara då?
- Vi har minnesbilder med alla våra sinnen, säger Ann-Christin Jonsson. Har man varit med om en brand kan man känna röken i näsan långt efteråt.
- Och när grannen långt senare eldar löv så kan man komma tillbaka till händelsen. Då har kroppen lärt sig att reagera. Förra gången var det här farligt, så nu gäller det att passa sig...
Psykologiska uppföljningsgruppen på Vrinnevisjukhuset har gett ut en broschyr om vanliga reaktioner efter svåra upplevelser. Det är viktigt att veta, att vissa kraftiga reaktioner som man kan ha är fullständigt normala.

Overkligt
Overklighetskänsla är vanligt, man kan inte ta till sig vad som hänt, tycker att man inte känner någonting. Det är normalt, och det kan då bli gradvis som man tar det hemska till sig. Då kommer också de starka reaktionerna.
Sådant som ångest, besvärande glömska, kroppsliga reaktioner, irritation, ilska och sömnproblem är vanligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om