Mamma mia, Maria
NORRKÖPINGTolv år efter ankomsten till Sverige kan nu Maria Herbas de Cruz förverkliga sin dröm.Hon har kompletterat sin frisörutbildning hemifrån Bolivia och fått svenskt gesällbrev. Hon har vunnit en tävling i Finland. Och hon har nu fått jobb på en frisersalong i Norrköping.- Jag nått mitt mål, nu har jag i mina händer det som jag ville ha, säger Maria. Men jag har fått kämpa så mycket, innan jag kom dit.
Svenskt gesällbrev, pris i internationell tävling med den här håruppsättningen och nu därtill jobb, hemma i Norrköping. De senaste veckorna har varit som en dröm för Maria Herbas de Cruz. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
När hon 1990 flyttade från Bolivia hade hon just avslutat sin frisörutbildning där. I Norrköping långt borta i en annan världsdel hade hon släkt som väntade, men inget jobb. Som frisör i Sverige måste man ha gesällbrev. Det hade inte Maria, och under lång tid var det heller inte något tal om att hon skulle kunna få något.
<b>Bar ut tidningar</b>
- I början bar jag ut tidningar. Jag gick köksutbildning hos AMS och har jobbat på dagis och på Hotel President, där Peter Ölander tog hand om mig. Där var jag enda invandraren, så jag lärde mig mycket svenska där.
Så småningom hamnade Maria hos utbildningsföretaget Lernia, på en kurs som hette "Fokus på framtiden". Där fick hon höra talas om en frisörutbildning, som skulle ge svensk kompetens.
Validering kallas det, när man jämför utländsk och svensk utbildning för att fastställa vad som saknas. Just för frisörer har man hunnit rätt långt. Ett regeringsbetänkande i hela det stora ämnet validering är också på gång.
<b>Även håret skiljer</b>
På den vägen var det nu för Maria. Handläggaren på Arbetsförmedlingen var med på noterna och efter yrkesbedömning fick Maria beskedet, att med viss utbildning skulle hon få gesällbrev.
Det är nämligen inte bara språket som skiljer sig mellan Sverige och Bolivia. Faktiskt så gör håret, och därmed hårvården, det också. Klippning, färgning...nej, det är inte alls samma sak där som här.
- Svenskar har tunnare, mjukare, känsligare hår. Latinamerikaner har tjockare, kraftigare. Allt blir olika, förklarar Maria.
I 40 veckors tid har nu Maria pendlat mellan Norrköping och Bromma. Tidiga morgnar och sena kvällar, och med tre små barn har ju nattsömnen inte alltid varit världens bästa... men Maria har varit helt inställd på att övervinna alla hinder på vägen.
Och så gick det så bra, och tillsammans med en annan elev togs Maria ut till en internationell tävling i Åbo. Där hon då svarade för en raffinerad uppsättning i klassen Long Hair Design.
Före tävlingen hade hon tänkt igenom sitt bidrag noga, kollat frisyrer på Internet för att få idéer och välja något som passade.
- Jag var jättenervös innan. Jag tänkte så mycket på formen, på helheten, på att det inte fick bli någon kulturkrock. Under två nätter före tävlingen var jag på skolan och övade frisyren på dockan.
Och guldpokalen fick hon, gesällbrevet fick hon... och på tisdagen blev det också klart med jobb på en frisersalong i Norrköping.
Märkvärdigt hur livet, efter åratal av möda och besvär, kan börja leka för en... fast fortfarande är det förstås arbete och åter arbete som väntar. Men nu kan Maria Herbas de Cruz skaffa sig nya målsättningar: - Jag vill ha ett eget företag i framtiden, det är mitt mål nu, säger hon.