Målet: göra Sveriges godaste macka

De tävlar om att göra Sveriges godaste macka. Nu har åtta finalister utsetts i årets mack-SM. En av dem: Marika Karlsson från Söderköping. "Jättekul", säger hon.

Marika Karlsson från Söderköping är en av finalisterna i mack-SM.

Marika Karlsson från Söderköping är en av finalisterna i mack-SM.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2019-10-26 19:00

Det är andra gången hon ställer upp i tävlingen – och andra gången hon tar sig till final.

Senast hon deltog var 2015, då slutade det med en delad fjärdeplats.

– Jag tycker att det är en rolig grej, sedan är det bra marknadsföring, och en utmaning, säger Marika.

Årets bidrag kallar hon för "September".

Hon har försökt få till en vegansk variant på den klassiska och omtyckta skagenröran.

– Jag använder tofu istället, tillsammans tångrom, för att behålla smaken av hav. Brödet är ett surdegsbröd med dillfrö och fänkål. Sen toppar jag det med dillsyrad fänkål för att få lite krispighet, tillsammans med dill, citron och salladsblad, säger hon. 

Hur skulle du säga att den smakar?

– Jag hade visionen kräftskiva när jag tog fram den men ville också att den ska passa alla. Jag tycker verkligen att jag har lyckats skapa något som smakar som orginalet men utan det animaliska. Jag hoppas att folk tycker att den är god.

Det är ungefär en och en halv månad sedan hon skickade in sitt bidrag och för två veckor sedan kom beskedet att hon var en av de åtta finalisterna.

– Jag blev jätteglad, säger Marika.

8 november är det final på Stockholm Food & Wine på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Vad tror du om dina chanser den här gången?

– Jag tror att de är goda men det är jättehård konkurrens. 

Under finalen har de tävlande 45 minuter på sig att göra 20 mackor var.

Sedan bedöms mackorna av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. 

​–  Det är skillnad på macka och macka. De kreationer som finalisterna i mack-SM visar upp är resultatet av gediget hantverksarbete, trendmedvetenhet och kreativa smakkombinationer. Förra årets hållbarhetstrend verkar vara här för att stanna och håller i sig även i år, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar mack-SM, i ett pressmeddelande.

Marika driver sedan januari sitt egna café, Marikas café och inredning, på Albrektsvägen i Norrköping och just mackor är något som ligger henne varmt om hjärtat.

Har du något tips till folk som vill krydda till sin macka lite och göra den lite mer spännande?

– Det går att toppa med vad man vill. Ta dina favoritingredienser och lägg det på en macka. Det behöver inte vara så avancerat utan det enkla är ofta det goda. Det är brödet som är huvudsaken. 

Här är den, Marikas bidrag i mack-SM – "September". "Brödet är ett är ett surdegsbröd med dillfrö och fänkål. Sedan är det en vegansk skagenröra med tofu och tångrom", säger Marika.
Här är den, Marikas bidrag i mack-SM – "September". "Brödet är ett är ett surdegsbröd med dillfrö och fänkål. Sedan är det en vegansk skagenröra med tofu och tångrom", säger Marika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!