Malena Ernman till Norrköping: "Det känns som hemma"

I konserten "Malena Ernman med vänner" bjuds publiken på en musikalisk tidsresa. Här ges också tillfälle för den som vill att delta som kör i ett par av låtarna – och repetera innan med Malena som körledare.

Den 8 maj kan den som vill få en master class med Malena Ernman. Två sånger får man lära sig som man sen deltar med under konserten dagen efter.

Den 8 maj kan den som vill få en master class med Malena Ernman. Två sånger får man lära sig som man sen deltar med under konserten dagen efter.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Norrköping2022-04-29 12:00

Den 9 maj kommer "Malena Ernman med vänner" till Kvillinge kyrka. För henne känns det lite som att komma hem när hon kommer till Norrköping.

– Jag är delvis uppvuxen i Norrköping och har mina kusiner där. Jag var där varje sommar i stort sett. Vi var fyra tjejer som var väldigt nära varandra, säger Malena.

Men den här gången kommer hon alltså hit för en konsert i form av en musikalisk tidsresa. Idén till konceptet kom under pandemin.

– Man rannsakar sig själv ganska mycket, många gjorde det under pandemin och en del började göra helt andra saker. Mitt sätt att hantera det hela var att gå min egen väg. Nu gör jag något som är smalt och som jag brinner för och som jag tycker ligger rätt i tiden. Jag vill börja där musiken började, och så snackar vi inte 80-tal, utan innan Jesu födelse typ.

Malena ringde fem vänner, alla experter inom olika genrer och alla med förflutet i kända körer. Låtarna framförs a capella och tidsresan går från gregoriansk sång via barockens Bach, vidare till wienklassicismen och landar i den moderna konstmusiken på 1900-talet och nutida musik av Enya och Abba.

Vilken av alla dessa genrer tycker du bäst om?

– Jag tycker lika mycket om att sjunga musik ur Sagan om ringen som av Hildegard av Bingen från 1100-talet. Det är ganska lika musik. Sagan om ringen har stulit från medeltiden, och jag har hittat ett sätt att visa publiken att det ni hör här, det kommer härifrån.

– Det är ganska kul när folk säger: Aha! Och slår ihop två och två.

Den som vill sjunga med Malena Ernman och hennes vänner ges också en chans till det genom en så kallad master class. Dagen innan konserten, den 8 maj mellan 16.00 och 18.00, kan den som vill komma till Kvillinge kyrka och repa in två låtar med henne. Som kördeltagare får man rabatt på biljetten.

– Det kommer att bli en liten körmanifestation. Vi kommer att repa in "Ode to freedom" och "Härlig är jorden" så att publiken är med och sjunger med oss. 

– Man behöver inte ingå i någon kör för att vara med. Alla som vill får komma dit. Jag repar in stämmor med folk och lär ut hur vi gör. 

Vad är syftet med det här?

– Mitt syfte är att få ihop folk. Det var många körer som har slutat sjunga efter pandemin och det är jättesorgligt. Folk behöver träffas för att må bra.

Fotnot: Anmälan görs till david@strengewingren.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!