Målaren blev minister
- Ja, jag är ju själv gammal målare med 17 år på byggen, säger arbetslivsminister Hans Karlsson så snart han anlänt till bygget på Lanhagsgatan.- Kul att det i alla fall är nån politiker som gjort nåt, kommer svaret blixtsnabbt.Från en av de församlade, som ministern är där för att träffa.
Johan Rosengren, Göran Landstedt och Nicklas Melin samsades på brädhögen med arbetslivsminister Hans Karlsson.
Foto:
Ett bygge är ju för övrigt - erinras vi nu raskt om - ett av de få ställen, där man alltjämt ostraffat får kalla killar för gubbar.
- Jag var här och förberedde med gubbarna igår, säger ombudsmannen Magnus Cato från Bygg-9:an.
Vad ta med sig?
Där sitter de nu med sina matlådor, och ministern undrar vad de snackar om här på bygget. Vad som han kan ta med sig från dem till regeringen.
Först kommer då bostadsbyggandet upp. Det som byggs här är ett vårdboende. Men vart har det vanliga bostadsbyggandet tagit vägen?
Hans Karlsson svarar då att det byggs mer än tidigare, och att regeringen också är lite stolt över detta. Men snart säger han också, att han inte är insatt i Östergötlands förhållanden och inte vill prata mer om bostadspolitiken här.
Resten av pratstunden handlar sedan om problemen med arbetskraft utifrån, som dumpar lönerna och sätter kollektivavtalen i fara.
- Vi märker hur riksföretagen försöker dumpa våra löner, säger Sven Pettersson.
Andra åtgärder
Han sitter bekvämt tillbakalutad mot byggboden, med matlådan och en stor flaska mineralvatten. Det är mest han, som för snacket.
- Sen vet jag ju inte, om det beror på den utländska arbetskraften. Men jag tror det.
Hans Karlsson erinrar om att regeringen försökte få till stånd övergångsregler i samband med EU-utvidgningen men ju inte fick några andra partier med sig. I stället försöker man nu med andra åtgärder, som att göra huvudentrepenören ansvarig för att underentrepenörer betalar in skatter och avgifter.
- Men det har ju visat sig att även om arbetsgivaren haft kollektivavtal så har en del ändå inte fått lön enligt avtalet, säger Pettersson.
Ministern talar om fler åtgärder att ta till. Idag måste man vid offentlig upphandling ta lägsta anbudet. Även om nivån skulle visa, att entrepenören knappast har för avsikt att betala lön enligt kollektivavtal. Men detta vill regeringen nu ändra på.
- Ett annat problem är de, som jobbar här i tre månader men sedan skattar i hemlandet, säger Magnus Cato. De åker hem på en dag, och sen tillbaks hit för att börja jobba igen.
- Till Tyskland, svarar ministern, körs ju hela busslaster med folk från Polen som sedan jobbar för dumpade löner. Blir det värre här får vi ta upp övergångsreglerna igen.
Samtalet om saken fortsätter, just detta upplevs helt klart som det stora problemet i branschen. Någon tar upp att många av entrepenörerna utifrån också har "dumpat hela säkerhetsnätet".
- Jobbarna där har nästan ingenting att hålla sig till.
Och solen gassar på, och så är det kaffe på maten. Sedan är rasten slut. Vårdboendebygget ska återupptas, och ministern ska vidare på sin östgötatur. Boxholm nästa.