Under åtta höstar har Östgötamat arrangerat mässan ”Smaka på Östgötamat” i Linköping. En tanke om att hålla mässan i Norrköping växte fram och när Franz Jäger Event och Louis de Geer tänkte i samma banor var snart samarbetet igång.
– Det här blir ett lyft! Det bästa av två världar, säger Louise Ridderström Alenbrand från Östgötamat, som är med och arrangerar mässan som startar i dag.
Hon företräder den mer lokala delen av mässan, där fokus sätts på mat producerad i länet. Östgötamat jobbar starkt för att synliggöra maten härifrån.
– På mässan handlar det mycket om att smaka och uppleva och att prata med producenterna. Det inger en trygghet, många vill gärna veta ursprunget, var djuren vuxit upp. Det kan man få här, säger hon.
De tidigare mässorna har arrangerats på hösten, men intresset är även stort att få vara med "på andra sidan sommaren".
– Här finns lokala mjölk- och ostproducenter och företag som Assarsson med sina tomater och Lelles Odling med morötter och potatis, exemplifierar hon.
Mat och dryck hör ihop och där kommer Franz Jäger Event in i bilden. För medan Flygeln vigs åt den närodlade maten, finns hela världens mat och dryck på mässan makalöst gott i Louis de Geer
– Samarbetet med makalöst gott är jätteviktigt. Det finns ju inte så jättemånga dryckesleverantörer i Östergötland, men mat och dryck ju hör ihop. Vi kan inte ha vin från hela världen på vår mässa, så därför är det här samarbetet bra! säger Louise Ridderström Alenbrand.
Under mässan kan man även vara med på choklad-, öl- och vinprovning. Och under lördagen avgörs vem som blir årets östgötakock.
– Det är för tionde året i rad som vi utser årets östgötakock. Anledningen till att vi startade tävlingen var att inspirera kockarna att använda lokala råvaror, berättar Louise Ridderström Alenbrand.
Årets förrätt ska skapas med gösfilé som bas och varmrätten på vildsvin och skinkstek.
– Deltagarna har själva skickat in sina recept och vi har valt ut dem efter recepten, säger hon.
Rätterna ska tillagas inför publik och finalisterna är: Oliver Alm Björklund från Matkultur Linköping, Jonas Aspemar från Villa Fridhem, Markus Ollila Hilmander från Storgården Rimforsa och Marcus Andersson från Matkultur Linköping.