Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Majoritet för maxtaxa

NORRKÖPING
Trots att utgången var given på förhand - särskilt sedan de fyra borgerliga partierna valt att i protest mot vad de ansåg vara skendemokrati lägga ner sina röster - föregicks beslutet om ja till maxtaxa i Norrköping av en lång och het debatt i kommunfullmäktige.

Norrköping2001-09-21 00:00
Kommunfullmäktige hade i går flyttat ut till Hultdalsskolan i Åby. Där möttes fullmäktigeledamöterna av beskedet att de fyra borgerliga partierna - m,fp, c och kd - avstod från att rösta.
- Det kommunala självbestämmandet är i praktiken satt ur spel. Vi kan inte använda statsbidraget på det sätt som vi anser skulle vara bäst för alla barnfamiljer. Vi kan inte ens besluta om ett vettigt avgiftssystem för de kommunala förskolorna i Norrköping. Nej, det är redan beslutat i Stockholm hur det ska vara, deklarerade de fyra partierna via sina gruppledare i en gemensam skrivelse.
- Det finns ett dilemma i detta. 41 miljoner i statsbidrag är 41 miljoner i statsbidrag. Men vår möjlighet att påverka är väldigt begränsad, menade oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m).
- Det är en mycket tydlig markering när vi lägger ner våra röster.
De borgerliga vände sig mot att maxtaxan inte finansieras fullt ut av staten, att det saknas 19-20 miljoner som kommunen får punga ut med. De varnade också för långa timmar på dagis för barnen och svårigheter att få tag i utbildad personal.
- Vi skulle vilja använda pengarna på ett helt annat sätt.
- Om pengarna som nu ska användas till maxtaxan istället gick direkt till föräldrarna skulle det motsvara drygt 9 000 kr per barn och år, sa Jörgen Rundgren (m).
Margaretha Ericsson (kd) gick hårt åt maxtaxeförslaget:
- Pengarna går bara till vissa: de som väljer kommunal barnomsorg.
Socialdemokraterna hade redan före fullmäktige stöd av vänstern, sedan de lovat att pengar inte ska tas från befintlig barn- och ungdomsverksamhet.
Sedan de borgerliga partierna lagt ner sina röster var det bara miljöpartiet som de fakto röstade nej till maxtaxan, stick i stäv med partikamraterna i riksdagen.

<b>"Fegt avstå från att rösta"</b>
- Det är grundläggande fördelningspolitiskt och socialpolitiskt fel, sa Bengt Cete (mp) om maxtaxeförslaget. Vi har som princip att skatter och avgifter ska vara baserade efter bärkraft. Maxtaxan innebär att de som har de största inkomsterna får största förmånerna.
- För miljöpartiets del är maxtaxan en mycket dålig kompromiss. Miljöpartiet i riksdagen har gått med på den för att få igenom andra viktiga reformer. Själv är jag tveksam till sådan kohandel, sa Eva Agestam (mp). Förslaget bygger på en alltför stelbent socialdemokratisk idé om ett enhetssamhälle där barnen ledsagas genom livet av proffs.
Både Agestam och Cete tyckte det var fegt av de borgerliga partierna att lägga ner sina röster.

<b>"Lyssna på brukarna"</b>
- Med maxtaxan får de flesta familjer behålla mer av sina inkomster, sa kommunalrådet Christer Nilsson (s).
- Maxtaxan är till för barnfamiljerna och barnen. Vi måste ge reformen en chans, sa Roberto Gonzales-Cabezas (v).
- Lyssna på brukarna, uppmanade Peter Kennerfalk (s). Jag tror att de invånare i Norrköping som nyttjar barnomsorgen är ganska nöjda med att vi inför maxtaxan.
Efter votering blev röstresultatet följande: 43 ja-röster, fyra nej-röster och 38 som avstod från att rösta.
En annan diskussion i fullmäktige gällde Jörgen Rundgrens förslag att Norrköping ska kallas stad, att kf-ordföranden ska kallas borgmästare och att Gullolle, S:t Olof, ska vara Norrköpings officiella symbol. Förslaget röstades ned.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om