Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Magert år för tullen vid Östersjön

NORRKÖPING
Tullverket har gjort rekordmånga beslag under 2001. Flera har dessutom varit rekordstora. Men i Östersjöregionen har det varit ett magert år
- Beslagen har varit ganska många, men den totala mängden som hittats har inte varit så stor, säger Michael Nelander, chef för analysenheten vid Tullverket i Östersjöregionen.

Norrköping2002-01-08 00:00
Beslagen varierar stort mellan olika år på grund av att enskilda lyckade tillslag kraftigt förändrar statistiken. Därför är antalet beslag en bättre indikation på trender än mängden som beslagtagits.
I år har tullen gjort rekordmånga beslag av narkotika och dopningsmedel, främst då av heroin, kat och amfetamin. Även i Östersjöregionen har narkotikabeslagen varit fler.
Som Folkbladet tidigare berättat om har antalet beslagtagna cigaretter ökat stort i hela landet under 2001. Men i Östersjöregionen beslagtogs endast drygt 380 000 cigaretter förra året, jämfört med åtta miljoner 2000. I år beslagtogs totalt 81 liter vin i regionen jämfört med 426 liter förra året. 775 liter starköl togs om hand jämfört med 1 472 liter förra året.

<b>Andra vägar</b>
- Det är svårt att veta om det beror på att smugglarna tar andra vägar än tidigare. Men det är också så att vi tyvärr inte alltid kan vara där vi skulle vilja vara. Resurserna räcker inte till, säger Staffan Edstrand, chef vid gränsskyddssektionen i Norrköping.
- Vi vet ju att det smugglas, men tyvärr har vi kanske gjort en del missar under året. Nu har vi inlett ett intensivt förbättringsarbete med bland annat ett projekt där vi ska se på möjligheten av att använda oss av en tobakshund, säger Michael Nelander.
Han säger också att samarbetet med näringsliv och branschorganisationer har intensifierats.
- De bedriver export och import och det är i dessa kommersiella godsflöden som smugglingen göms.
Tullverkets personal i Norrköping har haft mycket att göra under 2001. Det har även hela regionens personal, då färjelinjerna blivit fler men inte personalen.
- Vi har ansvaret för färjetrafiken i Västervik och bevakningen där har tagit de flesta av våra resurser, säger Staffan Edstrand.
Det enda rekordstora beslaget i Östersjöregionen är höstens upptäckt av 13 000 liter starksprit i Linghem. Totalt beslagtogs 16 742 liter spritdryck i regionen under 2001. Beslaget i Linghem står alltså för den största delen. 2000 beslagtogs drygt 27 000 liter sprit.
Staffan Edstrand säger att de flesta större beslag i Norrköping sker i samband med husrannsakan vid misstanke om brott och alltså inte vid gränserna.
- Än så länge har det varit lugnt både på flygplatsen och i hamnen i Norrköping, säger han.
Smugglingen i Sverige är oftast omfattande och organiserad. De enskilda privatpersoner som stoppas med en eller två flaskor för mycket i bagaget syns knappt alls i statistiken.
- Smuggling kommer att ske så länge det är lönsamt. Vi kommer att få se de här stora beslagen framöver också, säger Michael Nelander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!