Under besöket på torsdagsförmiddagen träffade Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, olika personalgrupper för att lyssna på deras funderingar om det stora varslet. Såväl läkare som undersköterskor och administrativ personal tog till orda för att vädra sina farhågor. De som inte riskerar att bli av med jobbet förlorar annat: Värdefulla kollegor, kompetens, återhämtning och den tillfredsställande känslan vid dagens slut av att ha gjort ett bra jobb. Mängden patienter och arbetsuppgifter förväntas inte minska, enbart personalstyrkan. Oro var den stora känslan som hängde över sjukhuset. Partiledarens besök tycktes välkommet av de flesta.
– Jag tyckte det var bra. Jag är inte med i det fackliga men jag tyckte det var positivt att hon kom ut och visade sig som politiker och ville höra allas åsikter och tankar, säger Ebba, undersköterska på barnakuten.
Caroline är skyddsombud för Kommunal på barnkliniken och hade inga enorma förväntningar på Magdalena Anderssons besök.
– Det var bara intressant att få höra vad hon hade att säga, sedan kunde hon ju inte svara på alla våra frågor. Men ändå intressant att få ställa frågor och att hon ser vad vi ser. Det känns som att hon ändå förstår oss och hur vi har det, säger Caroline.
Hon är inte helt övertygad om att dagens möte kan leda till någon förändring.
– Man kan ju alltid hoppas det. Det kanske inte går att rädda alla 900 jobb men några i alla fall, säger Caroline.
Hur är stämningen på er avdelning?
– Osäker, våra kollegor undrar ”är det jag som kommer behöva gå?”. De som bara jobbat kanske två år undrar om de är i riskzonen. De undrar om det är bäst att söka något nytt innan de blir varslade, för det kanske är enklare att få jobb nu än när alla 900 ska söka jobb, säger Ebba.
– Vi vet att det är 90 personal som ska varslas på hela Barn- och Kvinnocentrum, då är det även Linköping, men vi vet inte mer på enhetsnivå, säger Caroline.
Efter möten med personalen visas Magdalena Andersson runt på kirurgavdelningen och hälsar på personalen i korridorerna. Flera avdelningar står tomma och obemannade.
Vad känner du när du hör personalens oro?
– Jag känner bestörtning. Problemet i Sverige är ju inte att det är för många anställda i sjukvården, det är inte heller problemet i Östergötland utan faktiskt tvärtom. Vi ser ju problem i hela Sverige, säger Magdalena Andersson.
Hur tycker du att svensk sjukvård ska bedrivas utan att det går back så mycket som i den här regionen?
– Det handlar ju om att vi ser en kostnadskris i hela sjukvården i hela Sverige, och det är ytterst regeringens ansvar att se till att det finns resurser. Men där har man i stället prioriterat att sänka skatten för höginkomsttagare eller avskaffa plastpåseskatten och vägra diskutera en bankskatt, svarar Magdalena Andersson och tillägger:
– Men det är klart, här i Östergötland så styr ju SD och regeringspartierna, det är ju samma konstellation här som i regeringen så det ansvaret vilar ju på SD och de andra partierna.
Vad har du fått ut av det här besöket?
– Jag har fått höra personalen och all den oro som de känner för hur det ska bli för verksamheten. Det finns såklart en oro för vad det betyder för patienterna, och där är det ju också många som oroar sig. Kvinnor som är gravida, hur ska det bli med förlossningen, föräldrar till barn och unga som mår psykiskt dåligt, när kommer man kunna få hjälp av psykiatrin? säger Magdalena Andersson.
Lotta Lind är huvudskyddsombud för Kommunal på Vrinnevi och undersköterska på intensiven.
Tror du att det här besöket kan leda till några förändringar?
– Det har jag svårt att tro faktiskt men vi hoppas ju att regeringen ska tänka om.
Det fanns ett krav att spara personalkostnader på sex procent innan det kom ett varsel ovanpå det, hur gick tankarna då?
– Jag tror att luften gick ur väldigt många för man har jobbat hårt med riskbedömningar ute på enheterna utifrån det här sex procenten. Sedan kom varslet plus att vi har haft Arbetsmiljöverket här på väldigt många inspektioner under hela våren och hösten. Så det har varit ett väldigt kämpigt år, både 2023 och i år. Och vi ser inte direkt någon ljusning, säger Lotta Lind.