Må bra på landet

Tio gårdar i Östergötland är nu redo att ta emot människor för återhämtning bland djur och natur.

Tror på idén.  Det gör Elisabet  Westlund. Men för att överleva krävs kunder - brukare.

Tror på idén. Det gör Elisabet Westlund. Men för att överleva krävs kunder - brukare.

Foto: privat

NORRKÖPING2014-10-17 10:33

En av gårdarna, Bjärstad gård, ligger på Vikbolandet och drivs av familjen Westlund sedan flera generationer. Elisabet Westlund har tidigare arbetat med grön omsorg genom ett projekt av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

– Vi fick ett jättebra resultat men det svåra är att få betalt för arbetet. Det är också svårt att hitta kunder. Det hoppas vi få hjälp med nu, att hitta rätt kanaler, säger Elisabet Westlund.

Det är Hushållningssällskapet över hela landet som under ett års tid har genomfört en utbildning för företag som vill ingå i Grön Arena. Förebilden är hämtad från Värmland och Norge med deras ”In på Tunet”, berättar Christina Nordström på Hushållningssällskapet Östergötland.

– Det finns flera studier som visar hur djur och natur har en läkande kraft på människan. Barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser, personer med utbrändhetsdiagnoser och personer i tidig demens är några grupper som finner mening och når personlig utveckling genom att vistas i lantlig miljö, berättar Christina Nordström.

Företagare från elva gårdar har gått utbildningen i Östergötland och tio har blivit godkända och kan nu erbjuda kommuner, landsting samt andra vårdaktörer sysselsättning och daglig verksamhet, som utgår från gårdens arbete med djur, natur och trädgård, berättar Christina Nordström.

På Bjärstad Gård har Elisabet Westlund, med kollegan Heléne Pettersson, främst tänkt rikta in sig på personer som befinner sig i en förtidig demens.

– När det gäller personer som har rätt till LSS och daglig verksamhet gör Norrköpings kommun allting i egen regi, konstaterar Elisabet Westlund.

Läs hela artikeln i dagens tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om