Frågan om en försäljning av Norrköpings flygplats ska snart upp på politikernas bord.
Det kommunala bolaget Rådhus AB, som står som ägare till flygplatsen i dag, har de senaste månaderna arbetat med att ta fram ett underlag för hur en upphandling av flygplatsen kan se ut.
Det underlaget ska presenteras 6 november. Därefter kommer den politiska diskussionen ta vid.
Frågan ska först upp i kommunstyrelsen i november, innan fullmäktige sedan säger sitt i december.
Moderaterna går redan nu ut med att de inte vill se en fullständig försäljning av flygplatsen.
– Vi vill inte tappa rådigheten över flygplatsen som är en viktig del av kommunens infrastruktur. Om ett privat bolag som driver flygplatsen inte längre ser en affär i den, så kan den läggas ner. Då förlorar kommunen den infrastrukturen. Det är inte vi villiga att riskera, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd.
Däremot är de öppna för att upphandla driften av flygplatsen och att diskutera ett eventuellt samägande av flygplatsbolaget.
Men just nu, när flygbranschen går igenom en historisk kris, är det inte rätt läge att ta så viktiga beslut om Norrköpings flygplats framtid, menar de.
– Att sälja ut anläggningar och verksamhet i lågkonjunktur är oftast en väldigt dålig affär. Dessutom genomgår flygbranschen en extrem kris nu. Det är bättre att vänta och se var det här tar vägen. Vi tycker också att det vore märkligt att avyttra flygplatsen nu när det börjar komma fram innovativa lösningar inom flyget, som elflyg och drönare, och det går att se stora utvecklingsmöjligheter med flygplatsen, säger Jarl.
Lars Stjernkvist (S), ordförande i Rådhus AB och kommunstyrelsen, vill inte säga så mycket i nuläget utan vill avvakta till underlaget har presenterats.
– I sådana här frågor är jag väldigt pragmatisk. Målsättningen för min del är att vi ska ha en så väl fungerande verksamhet som möjligt till lägsta möjliga kostnad. Därför tycker jag att det är klokt att vänta med ställningstagandet tills vi har sett underlaget. Sen är det lite paradoxalt att här är det en moderat som inte tror på en privat lösning medan en socialdemokrat vill pröva den. Mitt parti har inte tagit definitiv ställning men vi har sagt att vi vill ändå pröva den här möjligheten, säger han.