Under onsdagen sammanträdde utbildningsnämnden och fattade då beslut om nämndens budget för 2021.
Drygt tre miljarder kronor ska delas ut till olika skolverksamheter och till den centrala administrationen där bland annat utbildningskontoret och skolhälsovården ingår.
Kvartetten yrkade bifall på kontorets budgetförslag med några tillägg, och det blev också det förslaget som röstades igenom.
"Det övergripande målet för utbildningsnämndens verksamhet är att höja resultaten och öka likvärdigheten. Alla ska och alla kan lyckas. Det innebär fokus på skolans kärnuppdrag. Just nu behövs ännu mer lugn, ro och fokus på just kärnuppdaget. Vi vet att pandemin sliter hårt på medarbetare, elever och verksamhet och vi vet inte hur de nödvändiga åtgärder som måste vidtas för att stoppa smitta kommer att påverka elevernas kunskapsinhämtning. Det är därför viktigt att noga följa utvecklingen och kunna sätta in rätt åtgärder snabbt ", skriver Kvartetten i ett pressutskick.
De menar att det ekonomiska läget är bekymrande och även om besparingarna till nästa år har kunnat hållas nere så ser det mörkare ut inför 2022-2023.
"Vi ser med oro på ekonomin framåt. Om vi i år lyckats få ner besparingarna till ett minimum vet vi att läget för 2022 och framåt ser värre ut. Därför vill vi redan i början av 2021 påbörja arbetet med budget 2022-2023", skriver Kvartetten.
Moderaterna gick emot det presenterade förslaget och föreslog effektiviseringar av administration till förmån för att mer resurser ska nå ut på skolorna och till varje enskild elev:
– Vi är helt ense med Kvartetten om att utbildning ska prioriteras när det kommer till fördelning av skattepengar. Men problemet är att Kvartetten alltid tycks vilja ha en så stor tjänstemannaorganisation. Det kostar mycket pengar. Vi vill istället fördela ut resurserna till skolorna så rektorerna till exempel kan anställa fler lärare för att förbättra undervisningen för varje enskild elev, säger Ingrid Cassel, Moderaternas gruppledare i nämnden.
Moderaternas förslag innebar att den ersättning varje skola får per elev skulle höjts 2021 och framåt.
– Vi fullföljer den linje vi haft under många år. Resurserna ska finnas så nära eleverna som möjligt. Där gör de mest nytta.