På torsdagen besökte oppositionsrådet Sophia Jarl (M) och Anna Sotkasiira Wik (M), gruppledare i vård- och omsorgsnämnden, träffpunkten Söderport i Hageby.
Det var mycket folk där strax efter lunch, då det var bingodags.
– Det är klart att vi har en ansträngd ekonomi i Norrköping, men vi tror att vi ska kunna lägga fram en lösning till majoriteten, S, KD, FP och C, så träffpunkterna kan bli kvar, sa Sophia Jarl som menade att det är viktigt för folkhälsan och för att motverka social isolering.
Den styrande majoritetens förslag är att kommunens personal ska bort från träffpunkterna i höst och frivilligorganisationer ska kunna ta över.
Moderaterna tror inte att det är realistiskt att anta att frivilligorganisationer ska återöppna nerlagda träffpunkter. En dialog med frivilligorganisationer om hur de på sikt kan vara med och ta ansvar för verksamheterna är bra, menar de, men kommunen måste ha kvar huvudansvaret.
– Vi har tre välfärdsnämnder som gå på knäna just nu: utbildningsnämnden, vård- och omsorg och socialnämnden. Det är inte lätt att omprioritera inom ram. Men vi har en pott med ofördelade pengar under kommunstyrelsen som är på ungefär på tio miljoner. Ska vi kunna utveckla träffpunkterna kan vi inte börja med att stänga ner dem först, säger Sophia Jarl.
Hon kommer att föreslå att man ska använda tre miljoner ur potten för att se till att de elva första träffpunkterna - och de två hotade dagverksamheterna för demenssjuka - finns kvar i ett akutläge under 2015.
Sedan får man föra en dialog om hur frivilligorganisationer skulle kunna vara med i arbetet på träffpunkterna, men inte ta över, säger hon.
– Vi tycker också att man ska titta på möjligheten att upphandla socialt företagande.
Hon menar att det är viktigt att ha kvar ordinarie personal från kommunen även fortsättningsvis. Däremot tror hon att man behöver förtäta träffpunkterna och satsa på de mest välbesökta och de som finns i ytterområdena.
– Vi måste ha även icke lagstadgad verksamhet inom Norrköpings kommun, säger Sophia Jarl.
Eva Eriksson, aktivitetsledare på Söderport, tycker att det är dystert med den styrande majoritetens förslag om träffpunkterna.
– Jag kan inte se det som en utveckling, utan jag känner det som en nerläggning.
Det ligger fulltecknade protestlistor på kafédisken på Söderport.
– De flesta är änkor som är här. Vi sitter ensamma. Det här betyder allt, säger en 75-årig kvinna.
– Det är inte klokt att det ska tas bort, säger Ingrid Hellberg, 88, och Elvy Lindberg, 86.
– De säger att de ska satsa på äldrevård, men det här är väl äldrevård?