På måndagen presenterade Moderaterna och Kristdemokraterna sin skuggbudget, en valbudget för den borgerliga oppositionen i Region Östergötland, för 2023-2025. Rubriken: "Redo att få ordning på Region Östergötland".
– Det sammanfattar ganska väl det vi känner att vi står i just nu inom alla våra områden. Vi har haft en speciell tid bakom oss, med pandemin, men vi ser också att vi går mot en av de jobbigaste somrarna på lång tid, med personalläget. Det är ett ganska kämpigt läge. Vi har också haft ganska många frågor som rört kollektivtrafiken, framför allt här i Norrköping, säger oppositionsrådet Marie Morell (M) som efterlyser ett tydligt ledarskap.
– Vi upplever att vi har kris i vården sedan länge. Människor får vänta alldeles för länge på att få sin vård. Och människor är stressade på jobbet, säger Per Larsson (KD), oppositionsråd.
– Vi måste korta köerna rejält, säger oppositionsrådet Fredrik Sjöstrand (M) som menar att man måste ta hjälp av privata utförare.
– Vi ser när det gäller vården av de mest sjuka äldre att det också där finns ett utvecklingsbehov. Där lägger vi ett konkret förslag om att göra en satsning på att få till en bättre läkarmedverkan i den kommunala äldreomsorgen.
Det handlar om att få ut läkare till särskilda boenden och enskilda människors hem, för att undvika besök på akuten och inläggning. På det här lägger M och KD 25 miljoner kronor.
60 miljoner kronor går i förslaget till höjt OB-tillägg för alla personalkategorier som jobbar kväll och helg.
Och så till det som skapat rubriker senaste tiden: nedläggningen av flera busslinjer. Norrköping var först ut med en trafikutredning, något som Jan Owe-Larsson (M), 2:e vice ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden, beskriver med att politiken inte var tillräckligt inblandad och att när förändringarna sjösatts så har det inte varit tillräckligt förberett vad gäller vilka konsekvenser det får inte minst för gymnasieelever.
M och KD är självkritiska, då det var en enig nämnd som tog Norrköpingspaketet. Förändringar i kollektivtrafiken är nödvändiga, men man måste göra riskbedömningar, säger Owe-Larsson. I efterhand har man fått till en del lösningar. Owe-Larsson talar om vikten av samordning och samverkan med kommunerna, tidig information och medborgardialog. 10 miljoner avsätts för flexibla nya lösningar.