M-motioner om slöjbruk

Moderaterna i Norrköping lägger nu två motioner som problematiserar förekomsten av slöjor inom kommunen och hos omyndiga flickor.

Täckande. Två M-motioner handlar om bruket av heltäckande slöja i kommunala verksamheter och hos omyndiga flickor.

Täckande. Två M-motioner handlar om bruket av heltäckande slöja i kommunala verksamheter och hos omyndiga flickor.

Foto: David Vincent

NORRKÖPING2016-01-30 15:30

Sophia Jarl (M), oppositionsråd samt Pär Linderoth (M), ledamot av kommunfullmäktige lägger två motioner till Norrköpings kommunfullmäktige som rör slöjor.

Den ena motionen handlar om att kommunalt anställd personal inte ska tillåtas bära heltäckande slöjor i tjänsten eftersom kommunikationen påverkas negativt.

– Inom förskola och skola prioriteras barns möjlighet att lära sig språket och kommunicera. Vi vet också att kommunikation handlar om mer än språk: även ansiktsmimik och kroppsspråk är viktigt, säger Sophia Jarl.

– Vi tycker inte att de typer av slöjor som döljer ansiktet stämmer med det vi vet om inlärning och kommunikation. Det finns forskning och den säger att det är viktigt för barn att se mer än bara ögonen, betonar Sophia Jarl.

Hon nämner att det också har bäring inom äldrevården. I motionen nämns att kommunen "också inom äldreomsorgen prioriterat upp kommunikation som verktyg i arbetet mellan vårdtagare och anställd."

– Det här är en trygghetsfaktor, det är tryggare för människor om man ser ansiktet på den som sköter dig.

Den andra motionen har namnet ”Flickors rätt till jämlika förutsättningar”.

– Sverige är ett sekulärt land där alla barn ska kunna växa upp under jämlika villkor. Vi menar att detta inte är fallet när omyndiga tjejer under 15 år måste bära slöja, säger Sophia Jarl och exemplifierar med andra typer av destruktiva beteenden som samhället beivrar hos omyndiga som till exempel tobak och alkohol.

Det handlar om att motverka den sexualisering och den kontroll av hedersnormen som man menar att huvudduken ytterst handlar om.

– Slöjan är ju ett sätt att reglera relationen mellan man och kvinna, dessutom är det ett hinder i vardagen för många av dessa tjejer, man kan till exempel inte vara med i simundervisning och det hindrar i lek, säger Sophia Jarl som menar att det är dags att prioritera jämlikheten:

– Vi måste stå upp för dessa tjejer. Det är viktigt att alla barn deltar i alla moment som skollagen innefattar.

Motionen vill att Norrköpings kommun ser över möjligheterna att införa ett regelverk mot huvudduk för barn och unga flickor under 15 år inom kommunala verksamheter. Man menar att det här inte främst handlar om religion.

– Många hänvisar till religionsfrihet men mycket av detta är mer kulturellt och traditionellt betingat. Det är helt enkelt inte ok om inte killar och tjejer behandlas lika, det är inte ok att inte tjejer har samma möjligheter, säger Sophia Jarl.

Slöjor

Det finns olika tolkningar av vad Koranen säger om klädsel, vilket gör att muslimska kvinnor bär olika slags slöjor eller ingen slöja alls.

Hijab är den vanligaste sorten som döljer huvudet och halsen men lämnar ansiktet fritt.

Burka är den mest döljande av alla slöjor. Den döljer hela huvudet och ansiktet med bara en springa att titta igenom. Vissa burkor har ett nät över ögonen.

Niqab är en slöja som vanligtvis döljer ansiktet men är öppen för ögonen.

I en dansk rapport från 2009 uppskattas det att en stor andel, ungefär hälften, av alla som bär heltäckande slöja har konverterat till islam.

Källa: Aftonbladet, Migrationsinfo.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om