Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M larmar om skolunderskott

Majoriteten i utbildningsnämnden tror på ett nollresultat för 2015 trots nära 35 miljoner i underskott mot prognos. Moderaterna i opposition är skeptiska.

Moderater. Sophia Jarl, oppositionsråd och Maria Svensson-Vargö, gruppledare i utbildningsnämnden. (arkivbild)

Moderater. Sophia Jarl, oppositionsråd och Maria Svensson-Vargö, gruppledare i utbildningsnämnden. (arkivbild)

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-05-21 07:15

Under utbildningsnämndens möte på onsdagen redovisades en ekonomiuppföljning till och med april. Här framgår att verksamheterna inom förskola, grundskola samt gymnasiet tillsammans står för ett underskott på 34,7 miljoner kronor i förhållande till prognosen.

Bedömningen är att man ändå kommer att nå ett nollresultat efter 2015 års utgång och det redovisas också ett nollresultat i prognosen för april. I tjänstemannaskrivelsen från utbildningskontoret konstateras att det fortfarande finns enheter med ekonomisk obalans vilket innebär ”(...) att arbete med översyn av organisation samt åtgärder måste fortsätta även under innevarande år.”

Nu reagerar Moderaterna på flera delar av den ekonomiska uppföljningen.

– Det känns helt orealistiskt att förskolorna, grundskolorna och gymnasiet återigen ska hämta hem 35 miljoner kronor på lite drygt ett halvår, säger Mia Vargö (M), gruppledare i utbildningsnämnden:

– Förra året såg prognosen liknande ut och då sparade cheferna hårt i verksamheterna. Nu är vi övertygade om att det handlar om fler lärartjänster och annan viktig personal i skolan.

Det största frågetecknet enligt Moderaterna är vilka åtgärder majoriteten förväntar sig att skolcheferna ska ta för att nå nollresultat.

– Självklart ska åtgärder för att nå en budget i balans redovisas – vi saknar den redovisningen. Vi vill att det tydliggörs hur många lärartjänster besparingarna handlar om. Först då kan vi ta ställning till konsekvenser och sedan om vi ska föreslå majoriteten finansierade omprioriteringar i budget för att besparingarna ska kunna begränsas, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd.

Detta har lett till att Moderaterna gör tre tilläggsyrkanden:

För det första noterar man underskottet på 34,7 miljoner kronor; för det andra yrkar man på att nämnden hädanefter ska redovisa underskottet hos enheterna särskilt och i samband med månadsrapporten till kommunstyrelsen; för det tredje att nämnden redovisar åtgärder verksamheterna vidtar för att nå ett nollresultat.

Folkbladet når utbildningsnämndens ordförande Olle Johansson (S) efter onsdagens möte.

– Den här ekonomiska rapporten innehåller den bedömning som utbildningskontorets tjänstemän har gjort och det är alltså att det kommer att bli ett nollresultat för 2015, säger Olle Johansson.

– Jag förlitar mig på att tjänstemännen på utbildningskontoret har gjort en rättvisande bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om