– Det är alldeles självklart att Lindö ska ha ett högstadie nu när citykärnan förtätas med fler bostäder och trycket på Djäkneparkskolan och de fristående citynära skolorna ökar, säger Ingrid Cassel (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden, i ett pressmeddelande.
Kvartetten planerar för att kommunen ska växa till 170 000 invånare senast 2035. Det innebär 1 500 nya invånare per år. Lindö är en stadsdel som kommer att växa med den prognosticerade befolkningsökningen, skriver Moderaterna och fortsätter:
"I visionen för Norrköping står att läsa att Norrköping 2035 är ett kreativt centrum med tydlig kunskapsprofil, där lärande och skaparkraft står i fokus. Barn och ungdomar ska utveckla sina förmågor i förskola och skola.”
– Det räcker inte längre att endast flytta runt elever och lärare i befintliga och gamla lokaler när man har en sådan tydlig kunskapsprofil. Lite banbrytande tänk skulle inte skada när det gäller att skapa nya, kreativa lärmiljöer för våra ungdomar och lärare, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd.
Moderaterna lämnade på fredagen en motion i frågan till kommunfullmäktige. De lämnar öppet för om högstadieskolan ska vara i fristående eller kommunal regi. Skolan ska ge förutsättningar för ett "långsiktigt integrationsarbete och kunna integrera undervisning för elever med funktionsnedsättningar eller särskilda behov", skriver M.
– Jag känner mig övertygad om att motionen får ett positivt bemötande från samtliga partier i nämnden och att vi kan enas om att Lindö, som har tillgänglig mark, inom några år kan ha en färdigställd högstadieskola, säger Ingrid Cassel.
– Man får väl lägga det som en utredning och titta på det. Finns det behov i Lindö av en högstadieskola? Är föräldrarna intresserade? Men jag tror snarare att det i så fall skulle vara en fristående aktör, som är beredd att gå in och bygga och investera, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.
– Man ska vara medveten om att vi ser snarare en tendens att fler väljer att åka in till staden.
Olle Johansson är inte säker på att det finns underlag för en högstadieskola i Lindö. Det finns fler frågetecken.
– Frågan är också hur det kommer att bli med Marby i framtiden, med de barnen. Var ska de gå någonstans? Det är också sådana aspekter som man får väga in i helheten, säger Olle Johansson som också påminner om att det i dag inte finns någon väg mellan Marby och Lindö.
I dag är det två paralleller i sexan som inte är fulla i Lindö. Ett högstadium i Lindö skulle kanske öka intresset för att gå från mellanstadiet i Bråviksskolan dit, funderar Olle Johansson.