Moderaterna är i stort överens med Kvartetten om hur kommunens överskott på 162 miljoner kronor för 2019 ska fördelas.
50 miljoner kronor går till konjunkturfonden, 50 miljoner till kommunstyrelsens reserv, 20 miljoner till vård- och omsorgsnämnden, två miljoner till tekniska nämnden och tre miljoner till en personalaktivitet.
Men det som skiljer är att Moderaterna vill ta de fem miljoner som annars skulle gått till forskning, samt återstående 32 miljoner som skulle avsättas till eget kapital, en reserv, och istället lägga de totalt 37 miljonerna på fler åtgärder för att stärka det lokala näringslivet under coronakrisen.
– Vi har hittat ett antal förslag som har kommit ifrån lokala näringsidkare, men även förslag från andra kommuner, som vi tycker är relevanta och som vi anser att vi kan göra, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).
Moderaterna föreslår att de 37 miljonerna avsätts till en näringslivsfond, att näringslivskontoret ska förstärkas för att kunna jobba ännu närmare stans företagare, och pengar ska kunna användas till att erbjuda gymnasieungdomar take away-lunch på stan, något Linköping inför.
Privata företag ska erbjudas möjligheter att hjälpa staden med olika tjänster. Moderaterna föreslår projekt för att rusta besöksnäringen, när fler väntas ta hemester, och att staden ska göras mer attraktiv, med upprustning och klottersanering, med hjälp av privata entreprenörer. Jobbmatchning och tidigareläggning av detaljplaner är andra förslag.
Moderatförslaget fick inte stöd av något annat parti i kommunstyrelsen, utan fick nej.
– Vårt största problem just nu är inte att försöka hitta nya kostnader, utan att pengarna ska räcka till de kostnader vi redan har. En näringslivsfond handlar om att höja ambitionsnivån och det är inte möjligt när vi måste få ihop pengar till den verksamhet vi redan har. Jag är tacksam att kommunstyrelsen sa nej, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.
Kommunen har nu ett underskott på 153 miljoner på grund av coronakrisen. Hälften av reserverna ur den konjunkturfond som får användas i krislägen har redan använts.
– Det är ett allvarligt läge och det finns en risk att när coronakrisen är över så måste vi dra ner på vår verksamhet. Om man dessutom utöver det vi redan gör skulle ge pengar till en näringslivsfond är det risk för ännu större neddragningar, säger Stjernkvist.