Bakgrunden är bland annat uppgifter i media under sommaren om att folk stått och filmat olyckor med sina mobiltelefoner istället för att hjälpa till.
Oppositionsrådet Marie Morell (M) tycker att passiviteten i dag är ett problem, en passivitet som kanske grundar sig i människor inte har kunskap om hur man ska agera när det händer en olycka.
I Hagfors i Värmland har polis, räddningstjänst och ambulans bildat en blåljusakademi för att utbilda ungdomar och skapa en förståelse bland dem för verksamheterna. Utbildningen har pågått i fyra dagar under sommaren.
Med inspiration därifrån vill regionpolitikerna Marie Morell och John Weinerhall, 20, från Rejmyre, MUF-ordförande i distriktet och ledamot i regionfullmäktige, införa något liknande även i Östergötland, i form av en sommarskola för ungdomar i åldrarna fjorton till sexton år.
Tanken är att ungdomar i större utsträckning ska få möta blåljuspersonal och lära sig hur de arbetar. Marie Morell beskriver hur räddningstjänsten har en bra verksamhet med ungdomsbrandkårer och sportlovsuppvisning.
– Men polis och ambulans har inte varit lika duktiga på att ha ett strukturerat arbete för att möta barn och unga, säger Marie Morell.
Ungdomarna skulle kunna vara med och öva, lära sig enkel juridik, vad får man göra och vad får man inte göra, och lära sig hjärt- och lungräddning.
Tanken är också att väcka ett intresse för att välja den här typen av yrke, säger Marie Morell.
– En positiv effekt är också att arbetsmiljön blir tryggare i vissa områden där det varit stökigt, att bygga en relation till blåljuspersonal, säger John Weinerhall.
I Malmö har ambulanspersonal tvekat att åka in i vissa områden och i Skäggetorp i Linköping har det också varit stökigt, säger Marie Morell.
Inte minst handlar det om att arbeta förebyggande, att få en ömsesidig respekt, i områden som till exempel Klockaretorpet, menar John Weinerhall.
– Det är en bra preventiv åtgärd, att bygga det här förtroendet, säger han.
I en motion till regionfullmäktige föreslår därför moderaterna att regionstyrelsen i samverkan med länets kommuner och polisen utreder förutsättningarna för att inrätta en blåljusakademi för ungdomar och att man ska utreda om EU-medel skulle kunna finansiera utbildningen.
Enligt Marie Morell har hon förankrat idén hos polis, ambulans och räddningstjänst.