"Lyssna på barnen"
Var sjätte timma tar en person sitt liv i Sverige, många är unga. Allt fler ungdomar tillfogar sig själva skador, kanske som ett rop på hjälp. Igår samlades vuxna som möter barn på olika sätt i sin yrkesroll till konferens för att lära mer.
De uppmaningarna fick åhörarna med sig av Henrik Brolinson, som arbetar som Bris-ombud i region Öst. Varje år ringer och skriver väldigt många barn till Bris, fler för varje år. Förra året handlade minst 400 av samtalen hjälptelefonerna runt om i landet om självmord. Minst 900 barn hörde av sig om samma sak via e-post.
- Vi måste våga tala om självmord. Det får inte vara något tabubelagt, sa Rigmor Stain, från föreningen Spes, Riksorganisationen för suicidprevention och efterlevandes stöd.
Rop på hjälp
Varje år tar mellan 30 och 40 ungdomar i åldrarna 15 till 19 år livet av sig i Sverige. De som har självmordstankar är ännu fler. Många unga tillfogar sig själva skador genom att till exempel skära sig. Kanske som ett rop på hjälp, kanske för att synas, kanske för att allt annat i livet gör så ont.
För att uppmärksamma detta startade i början av 2004 ett projekt i samarbete mellan Barnsäkerhetsdelegationen, Spes och Bris. De vill försöka samla kunskaper om hur barn och ungdomar tänker och känner kring frågor om livet. Bland annat har landets 13-15-åringar skrivit texter om livet, texter som samlats i en bok som heter Rapport från mitt hjärta.
Dessutom, vilket också var tanken med gårdagens konferens i Norrköping, vill organisationerna öka medvetenheten hos vuxna som möter barn i sin yrkesroll om självtillfogade skador och självmord hos barn och ungdomar.
Förutom representanter från Spes och Bris fanns exempelvis närpoliserna Kerstin Liljebjörn och Bo Sonelin på plats och berättade om polisarbetet och deras möten med barn och ungdomar i stadsdelarna Marielund och Haga.
- Att arbeta förebyggande är väldigt viktigt, sa Bo Sonelin, med 40 års erfarenhet av polisyrket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!