Från Norrköping deltog lärare från Film- och musikgymnasiet och De Geergymnasiet, bland annat dansläraren Pia Mucchiano, som tyckte så här om kongressen:
– Det var många intressanta föreläsningar, bland annat från en professor från universitetet som talade om vad kunskap egentligen är.
– Sedan är ju så alltid ett stort värde med kongresser, att få träffa och diskutera saker med kollegor från hela landet, poängterar Pia Mucchiano. Vi har pratat om betygsbedömning, om hur man lägger upp kurser, hur elevunderlaget ser ut för de estetiska ämnena runt om i Sverige.
Och hur ser det ut?
– Här i Norrköping och på De Geer har vi många elever som söker till de estetiska programmen, medan det är färre på andra håll i landet och det vill man förstås ändra på.
När det gällde just ämnet dans på De Geer, tillade läraren Anna Söderlind en brist, som man vill försöka avhjälpa:
– Just nu har vi inte en enda manlig danselev i vare sig årskurs ett, två eller tre på De Geer och det känns förstås tråkigt, för det är alltid roligast med både tjejer och killar bland våra elever.
Sverker Zadig höll i kongresstrådarna och summerade så här:
– Det är första gången vi har den här kongressen i Norrköping och det har fungerat bra. Huvudsakligen har vi varit på De Geergymnasiet och haft workshops och föreläsningar samt dansuppvisningar på Dansstudion.
– Och 225 deltagare är jag nöjd med. Visserligen har vi varit cirka 400 förr, men med tanke på alla nedskärningar som skett, så är jag nöjd med 225 lärare och skolledare.
Hur allvarligt ser du på nedskärningarna av estetprogrammen?
– Det är ett av våra huvudfokus här på kongressen och vi hoppas att ämnet estetisk verksamhet, som togs bort som obligatoriskt ämne för en del år sedan, ska återkomma igen som obligatoriskt. Förhoppningsvis till höstterminsstarten 2018. Det skulle förstås betyda mycket för elevsituationen inom de estetiska ämnena och åter höja statusen igen på de estetiska ämnena hos eleverna.
– Det har tillsatts en gymnasieutredning angående denna förändring och huvudsekreteraren i utredningen är med här på kongressen och berättar hur läget ser ut. Och vi hoppas som sagt att ämnet ska bli obligatoriskt igen.