Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lyckad delfinfödsel på Kolmården

Delfinkalven Alana har tagit sig genom den första kritiska tiden efter födseln och är nu redo att träffa de andra delfinerna. Tillsammans med sin halvbror Finn ska hon inspirera djurparkens gäster att engagera sig för djuren i haven.

Foto: Pressbild

Norrköping2018-06-26 14:00

Den 9 juni föddes kalven Alana i delfinariet på Kolmårdens Djurpark. Allt gick som planerat och Alana var vid födseln en meter lång och 15 kilo tung.

– Alana har varit riktigt pigg och alert de här första veckorna. Mamma Ariel sköter allt exemplariskt så nu är den mest kritiska tiden över. Nu är Alana redo att träffa resten av flocken och våra gäster, säger Rickard Sjödén, pressansvarig på Kolmården Djurpark.

Tidigare i år föddes Alanas halvbror Finn.Syskonen delar samma pappa, David, som har flyttats till Kolmården från en spansk djurpark.

– Vi har en välfungerande delfingrupp och får regelbundet kalvar. Vi visar upp våra djur som en del i vårt arbete att inspirera gästerna till att engagera sig för djuren. Just delfinerna utsätts hårt av nedskräpningen i haven och av fiskenät.

Förutom att locka gästerna till engagemang ska Alana även spela en viktig roll i djurparkens arbete för att rädda vilda delfiner från utrotning.

– Kolmårdens Djurpark har varit med och utvecklat en speciell skrämma som man fäster på fiskenät för att varna delfinerna. Den apparaten har vi kunnat utveckla tack vare att vi har delfinforskare som har forskat länge på delfinernas kommunikation. Apparaten använder samma ljudvågor som delfinerna reagerar på och skrämmer bort delfiner från näten så att de inte ska fastna, säger Rickard Sjödén.

Just nu testas lösningen utanför Brasiliens kust och i Östersjön.

– Tanken är att den här lösningen ska finnas runt om i världen så att vi kan skydda delfiner som hotas av fiskenät. Fransiscanadelfinen utanför Brasiliens kust är akut utrotningshotad och där testar man den här lösningen med positiva resultat. Vi har även testat den här i Östersjön på våra svenska tumlare som helt lämnar näten under den perioden den här varningsapparaten är igång, säger Rickard Sjödén.

Kolmårdens Djurpark har varit med och tagit fram liknande lösningar sedan slutet av 90-talet.

– Tidigare har vi bland annat haft problem med att delfinerna reagerar på apparaten medan sälar förstår att det finns fisk i näten och lockas dit istället. I den senaste versionen har vi tagit fram en sälsäker variant med en frekvens som sälarna inte hör. Nu börjar vi se en slutversion som går att använda med gott resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!