Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lycka är ett litet land

NORRKÖPING: Att ha en alldeles egen liten oas, att komma nära marken och naturen, det är lycka.
- Det och det sociala livet så klart, säger Birgit Bjärbo som har en kolonilott i Pryssgården.

"Man måste plocka lite med de här liljorna, det finns liljebaggar som äter upp hela lijan om man inte håller dem borta" säger Birgit Bjärbo som äger en kolonilott i Pryssgården.

"Man måste plocka lite med de här liljorna, det finns liljebaggar som äter upp hela lijan om man inte håller dem borta" säger Birgit Bjärbo som äger en kolonilott i Pryssgården.

Foto:

Norrköping2007-08-01 06:00
Birgit Bjärbo köpte för två år sedan en kolonilott.
- Kom in, kom in, säger hon och bjuder in oss i sin blomstrande trädgård.
Och vilken prakt. Färgerna på blommorna är starka och många. De sprider en känsla av att de växer fritt men ändå välvårdat.
- Det är lite rörigt, säger Birgit Bjärbo, men jag tycker om det så.
I hennes lilla trädgård växer grönsaker och blommor blandat med varandra.
- Det här är den idealiska pensionärstillvaron, utbrister Birgit Bjärbo, här brukar jag sitta och titta på alla fjärilar.

Koloni eller odling
I Sverige finns ungefär 300 koloniträdgårdsföreningar, tre av dem finns i Norrköping: Pryssgården, Skarptorp och Fyrby. Odlingsområden finns det betydligt fler av, i Norrköping finns elva stycken. Skillnaden mellan en kolonilott och en odlingslott är den tillåtna storleken på stuga. På en kolonilott tillåts stugor upp till 30 kvadratmeter och på en odlingslott tillåts redskapsbodar eller små stugor på fem kvadratmeter.
Både innehålls- och utseendemässigt skiljer sig odlingslotterna från kolonilotterna. Odlingslotterna ger ett lite mer spännande, vildvuxet och ruffigt intryck medan kolonilotterna stoltserar med vackra och välplanerade trädgårdar.

Ersatte bondelivet
I odlingsområdet i Berga står Ingemar Andersson och Yngve Karlsson och arbetar i ett land. Yngve drar upp några morötter ur jorden. I landet växer alla möjliga tänkbara grönsaker, rotfrukter och bär.
Ingemar Andersson har ägt odlingslotten sedan 1977. Han är bondson och har odlandet i blodet. Hans pappa ägde en gård som de under jobbiga omständigheter blev av med.
- Jag fick byta bondelivet mot kolonilotten, säger Ingemar Andersson och rycker lite uppgivet på axlarna.
Yngve Karlsson har haft tre odlingslotter på området men förra året sålde han den sista av dem. Det var så de två herrarna lärde känna varandra.
- Nu ska jag hem och koka ärtsoppa, säger Yngve och plockar upp ärtorna han fått av Ingemar.
Så drar de iväg. Ingemar på sin blå moped och Yngve till fots.

Nybliven ägare
Ett envist sågande bryter tystnaden som ligger över det ganska öde odlingsområdet. Det är Shimon Solaka, en ny stolt ägare till en odlingslott i Berga. Han bygger ett litet men trevligt uterum till den lilla stugan som tillhör odlingslotten. Han har stora planer för den lilla trädgården där det redan växer grönsaker och kryddor.
- Det ska komma mer och mer, till nästa år, säger han.
Än så länge är det ont om blomster på den lilla lotten, men det är något som det ska ändras på.
- Där, där och där och lite där ska det bli blommor, säger Shimon Solaka och pekar runt omkring sig.
Han kommer ursprungligen från Syrien och tar tillfället i akt att lära sig de svenska namnen på grönsakerna som växer i hans trädgård. Än finns det mycket jobb kvar innan han är nöjd, men odlingslotten börjar verkligen att likna något.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om