Mannen i 50-årsåldern från Norrköping har varit sjukskriven på 75 procent. Han beviljades sjukersättning för tre fjärdedelar från februari 2005 och har haft det fram till december 2013, i närmare nio år.
Arbetat i nio årEfter uppgifter om att mannen arbetade mer än 25 procent startades under förra året en granskning. Det visade sig att Norrköpingsbon hade arbetat betydligt mer än vad han uppgett samtidigt som han hade sjukersättning på 75 procent.
– Försäkringskassan bedömer utifrån dina inkomster att du redan från och med januari år 2005 uppvisat en förbättrad arbetsförmåga och att din arbetsförmåga inte varit nedsatt med minst en fjärdedel. Du har därför inte haft rätt till någon grad av sjukersättning från och med februari 2005, skriver försäkringskassan som bedömer att Norrköpingsbon har fått närmare 1,2 miljoner kronor för mycket i sjukersättning.
Halv miljon kronorEn kvinna i 30-årsåldern från Norrköping misstänks ha lurat försäkringskassan på drygt en halv miljon kronor.
Hon har, enligt Försäkringskassan, lämnat felaktiga uppgifter om anställning och inkomst i samband med att hon ansökte om sjukpenning och rehabiliteringspenning.
– Eftersom du inte haft rätt till sjukpenninggrundande inkomst skulle du inte ha fått sjukpenning/rehabiliteringspenning och inte föräldrapenning på mer än grundnivå, skriver Försäkringskassan.
Den felaktiga ersättningen har hon fått från maj 2010 till november 2013.
Betalning nästa veckaKvinnan har fram till 20 mars på sig att betala tillbaka 582 000 kronor och mannens skuld på 1,2 miljoner kronor ska vara hos Försäkringskassan den 21 mars. Efter detta tillkommer en dröjsmålsränta på nio procent.
Enligt Linus Nordenskär, verksamhetsutvecklare för Försäkringskassans kontrollfrågor, brukar man upprätta en avbetalningsplan, en förmånlig sådan med cirka fyra procents ränta.
– Den baseras alltså inte endast på hela det återkrävda beloppet. Utan vi tar hänsyn till vilka möjligheter man har att betala tillbaka. Vi kräver till exempel inte tillbaka 15 000 i månaden för att hela beloppet ska vara återbetalat under en viss tid.
Men man måste väl betala tillbaka hela beloppet?
– Jo, men säg att du är 50 år och bara har råd att betala 200 kronor i månaden så kommer du ju aldrig kunna betala tillbaka 1,2 miljoner kronor.
Man kan alltså komma så pass lindrigt undan?
– Vi tittar på hur mycket pengar den aktuella personen har möjlighet att betala tillbaka.