Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lundström (V): "Vi kommer så klart att kämpa på ändå"

"Vänsterpartiet, kommunens fjärde största parti, är nu det enda parti som helt saknar politisk arbetstid", säger Nicklas Lundström (V), tidigare oppositionsråd.

"Det blir tufft, och mycket ansvar på våra fritidspolitiker, vilket jag ju också är", säger Nicklas Lundström, tidigare oppositionsråd, nu enbart gruppledare för Vänsterpartiet i Norrköping.

"Det blir tufft, och mycket ansvar på våra fritidspolitiker, vilket jag ju också är", säger Nicklas Lundström, tidigare oppositionsråd, nu enbart gruppledare för Vänsterpartiet i Norrköping.

Foto: Annika Flood

Norrköping2020-09-16 15:00

När kommunstyrelsens budget beslutades var vänstern det enda parti som tilldelades noll kronor för att företräda sina väljare via en rådspost, säger Nicklas Lundström, tidigare oppositionsråd, nu endast gruppledare för Vänsterpartiet.

Det är en följd av maktförskjutningen i juni då Miljöpartiet stöttade Kvartettens budget. Den valtekniska samverkan mellan M, V och MP sprack och V tappade sin halva oppositionsrådspost efter en process som M och SD initierade och Kvartetten sa ja till.

– Vi har nu en nyordning i Norrköping där bara de som lyder maktpartierna S eller M får delta fullt ut i kommundemokratin. Få kommuner i Sverige gör på det sättet nuförtiden just för att det tvingar oppositionen till underdånighet, säger Nicklas Lundström.

Han menar att Vänsterpartiets motstånd mot nedskärningarna, särskilt inom äldreomsorgen, är "den politiska orsaken till att S vill få bort" partiet ur politiken. 

– Det är också tydligt att M och S är duktiga på att skälla på varandra offentligt. Men i praktiken är det två maktpartier som ständigt ger varandra fina arvoderade uppdrag.

Är inte det här spelets regler, att man måste ha kompisar i politiken?

– De flesta kommuner har gått ifrån det här systemet just för att det då bara i princip blir S och M som bestämmer vilka som får vara med i politiken. 

I andra kommuner fördelar man efter hur många mandat partierna har i fullmäktige, säger Lundström, i stället för att ha två valkoalitioner som fördelar platserna.

Vid valet 2014 ingick V en valteknisk samverkan med MP och Fi, och blockerade SD från en oppositionsrådspost.

– Det här systemet är inte bra, säger Nicklas Lundström.

I Linköping får man politiska uppdrag efter hur många röster man får i valet, säger han. Där har V ett oppositionsråd trots färre röster än i Norrköping.

Arvodesbestämmelserna ses över i mitten av varje mandatperiod, säger Lundström, så diskussionen lär komma upp i år.

Lundström har tre månaders avgångsvederlag, med september som sista månad.

– Sedan får vi hitta en annan lösning, men vi kommer så klart att kämpa på ändå, och jag kommer att fortsätta att vara gruppledare.

Vad han ska göra i övrigt är inte klart ännu. Gruppledararvodet ger honom några tusen i månaden, men det blir svårare att jobba politiskt.

– Det blir tufft, och mycket ansvar på våra fritidspolitiker, vilket jag ju också är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!