Regeringen måste ta brottsligheten på allvar.
Det skarpa budskapet riktar Louise Lindh och en rad tunga näringslivsprofiler i ett brev till statsminister Stefan Löfven.
– Det är bekymmersamt hur den grova brottsligheten utvecklats och fått fäste i Sverige, säger Louise Lindh till Folkbladet.
Norrköpingsfödda Louise Lindh, dotter till finansmannen Fredrik Lundberg, står bakom det upprop där en rad kända tungviktare riktar sig direkt till Stefan Löfven med förhoppningen att regeringen ska föra upp frågan om den svenska brottsligheten ännu högre på agendalistan. Dagens Industri var först med att skriva om kravbrevet till Löfven.
– Frågan måste föras upp högt på den listan, säger hon till Folkbladet.
Vad är ert budskap?
– Att ta utvecklingen på största allvar. Människor ska kunna känna sig trygga i samhället och kunna röra sig utan att vara rädda. Det är inte näringslivets roll att skapa ordning, men vi kan påpeka vikten av att hålla frågan högt uppe på agendan. Som fastighetsägare gör vi vår del, men det är politikerna som har det yttersta ansvaret. Samverkan är nyckeln.
Lindh är uppvuxen i Norrköping, Stockholm och i Schweiz och är bekymrad över samhällsutvecklingen.
– Jag är ganska mycket i Norrköping och upplever att det blivit mer otryggt där än tidigare.
Lundbergs fastigheter har huvudkontoret och stora värden i staden där Lars Erik Lundberg grundade företaget i mitten av 1940-talet.
En annan profil som skrivit under brevet till statsministern är Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.
– Brottsligheten är en av de mest diskuterade frågorna i näringslivets toppskikt, säger Hatzigeorgiou till DI. Vi är bekymrade över den grova brottsligheten som håller på att rota sig och riskerar att skapa en ond spiral som skadar företagens möjligheter att generera jobb".
Andra kända namn som kräver krafttag mot brottsligheten är Securitas vd Carl Dahlén, Christer Gardell, vd för Cevian Capital, Addlifes vd Kristina Willgård och Folksams koncernchef Ylva Wessén, för att nämna några.
Anderas Hatzigeorgiou framhåller att man vill dra sitt strå till stacken i kampen mot brottsligheten.
– Vi sträcker ut en hand för att hjälpa och stötta i arbetet mot kriminaliteten. Det finns en hög vilja i näringslivet att gemensamt hitta konstruktiva lösningar på problemen".