Det var i november förra året som en boende på ett LSS-boende berättade för personalen att hen blivit utsatt för sexuella övergrepp av en annan boende. Enligt vittnesmålet skulle övergreppen ha pågått mellan september och november. Men kommunen tror att missförhållandena pågått längre tid än så. Nu har kommunen anmält sig själva enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
När personalen fick kännedom om missförhållandena vidtogs akuta åtgärder. Först och främst polisanmäldes händelserna. Sen infördes natt- och jourbemanning på aktuellt våningsplan och utökad personalnärvaro på våningsplanet. Man fick också hjälp av psykiatrin inom Regionen.
Hur har de akuta åtgärderna fungerat?
– Vi har inte haft problemen sedan åtgärderna infördes, säger områdeschefen Kristoffer Unby.
Ni har utrett hur verksamheten har fungerat. Vad har utredningen visat?
– Den har visat på att det var allvarliga händelser och att enheten inte följt det systematiska kvalitetsarbetet utifrån framtagna handlingsplaner och riskanalyser. Vi ser allvarligt på det som inträffat och bristen på systematiskt arbetssätt för att motverka missförhållanden inom boendet. Vi planerar fler åtgärder för att det inte ska ske igen.
Varför anmäls händelserna först nu?
– Vi är medvetna om att det har tagit lång tid. Men det har varit en del rotation på områdeschefer som har gjort att det dragit ut på tiden, säger Kristoffer Unby.