Lovord för en riktig mönsteranläggning
NORRKÖPINGEn mötesplats för omvärlden och studentvärlden. En möjlighet till undervisning och forskning. Härom dagen invigdes ett nytt mönsterkortslaboratorium vid Campus Norrköping. Lovorden var många, både från studenter och personal.
Anders Elmén läser till civilingenjör på programmet för Elektronikdesign. Han är en av de elever som nu kommer få tillgång till det nya mönsterkortslaboratoriet på Campus Norrköping. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Laboratoriet ska användas både i undervisningssyfte, för projektarbeten och prototyptillverkningar. Men det ska även vara tillgängligt för de elever som önskar forska lite på egen hand. Något liknande laboratorium har inte funnits tidigare vid Campus.
Omkring 200 studenter från programmet Elektronikdesign beräknas varje år komma att använda den nya lokalen.
- Vi vill att laboratoriet ska vara ett rum där studenterna kan förverkliga sina idéer, säger Assad Abri.
<b>Lång planering</b>
Laboratoriet har vuxit fram efter ett års planering och tester. Utrustningen har kostat omkring en miljon kronor, vilket är mycket billigt för alla de olika apparater som finns i rummet.
Anders Elmén läser vid programmet för Elektronikdesign, som är en civilingenjörsutbildning vid Campus Norrköping. Han är en av de studenter som varit med vid planeringen och uppbyggnaden av det nya laboratoriet.
- Man får egentligen inte äta här, men vi gör ett undantag så här på invigningsdagen, säger han och ställer i från sig sitt glas när han tar Folkbladet på en rundtur i den nya lokalen.
Rummet är fyllt med nyfikna studenter och personal från Campus Norrköping. Enorma fläktar susar över konstiga apparater. För en oinvigd känns det lite sterilt och det är också svårt att förstå vad ett mönsterkort egentligen är och vad eleverna ska syssla med i rummet i framtiden.
<b>Förklarar</b>
Men Anders Elmén visar och förklarar. Väldigt förenklat är ett mönsterkort ett slags naket kretskort där man först tillverkat mönstret på datorn för att sedan löda fast det på kretskortet, genom fotografisk väg. Mönsterkortet används i våra elektroniska apparater.
- Man använder sig bland annat av en glasfiberskiva och koppar vid tillverkningen, säger Anders Elmén.
Han är mycket nöjd med den nya lokalen och hoppas att han även får lite tid över att använda laboratoriet utanför studierna.
- Så vitt jag vet är vi inte många universitet som har en sådan här lokal, säger han.