Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Louis De Geer säljs

Det kommunala bolaget Louis De Geer Konsert och Kongress säljs till Elite Hotels of Sweden. Elite Hotels välkomnar att hela personalen stannar kvar i verksamheten.

Sophia Jarl (M) berättar om försäljningen.

Sophia Jarl (M) berättar om försäljningen.

Foto: Michael Bercu

Norrköping2024-07-05 11:46

– Jag är jätteglad att vi går iland med den här affären. Många pusselbitar har fallit på plats och jag känner mig positiv till att det är just Elite Hotels för att det är ett stort och stabilt bolag som jobbar långsiktigt, säger Sophia Jarl (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Avtalet är skrivit på tio år. Elite Hotels tar över driften för Louis De Geer Konsert & Kongress och köper samtidigt det kommunala bolaget till ett pris av totalt 18 miljoner kronor.

– Vi kommer se fler evenemang av olika karaktär. Det gör att fler människor kommer besöka Norrköping. Det här kan växla upp antalet jobb, leda till fler jobb vilket ökar skatteintäkterna, berättar Sophia Jarl.

För Elite blir Louis De Geer företagets tredje anläggning, utöver dem de har i Västerås och Örebro.

– Det är ett stort och viktigt steg för oss att utveckla och växa med vår kongressverksamhet. Norrköping är en stor centralort där vi redan är etablerade med Grand Hotell. Anläggningen är storleksmässigt bra, och som den är byggd passar den vår verksamhet utmärkt, säger Fredrik Thorsvret, regionchef Elite Hotels.

undefined
Fredrik Thorsvret, regionchef Elite

Han berättar att det kommer hända mer när de väl tar över driften precis efter årsskiftet.

– Det kommer bli fler konserter, mässor, fler arrangemang av alla de slag. Det är den stora skillnaden att det kommer bli mer drag här, menar Fredrik Thorsvret.

Norrköpings kommun kommer fortfarande äga fastigheten.

– Elite hade inte några krav på att äga fastigheten. Med tanke på att en del medborgare tycker det är viktigt att kommunen äger Louis De Geer, så har vi lyssnat på det och lagt in det i de olika resonemangen. Nu har vi en aktör som vill driva den här typen av verksamhet, och där kommunen fortsätt äger fastigheten. Så blev det ett bra resultat, hävdar Sophia Jarl.

undefined
Louis De Geer Konsert och Kongress säljs.

Elite Hotels betalar en minimihyra på 5,5 miljoner kronor om året. Men ju större omsättningen blir desto högre blir hyran.

– Som operatör antingen äger man fastigheten eller så är man hyresgäst. Fastigheten var inte till salu och vi har inget problem med det. En sådan här anläggning är ett jätteengagemang om man skulle äga den. Det är vi glada över att Norrköpings kommun vill fortsätta göra. Det passar oss ganska bra, hävdar Fredrik Thosvret.

Nu är avtalet skrivet på tio år. Hur långt fram ser ni på att driva Louis De Geer?

– Vi har ett hundraårsperspektiv. Vi är privatägda och är inte fastlåsta i kvartalsekonomi som ett bolag på börsen. Utan vi kan göra de saker vi tycker är rätt på lång sikt, säger Fredrik Thorsvret.

undefined
Anders Karlsson, kongresschef Elite, Fredrik Thorsvret, regionchef Elite, Anna Selander, kommundirektör, Göran Lindgren, projektledare Norrköpings kommun och Sophia Jarl (M), ordförande kommunstyrelsen.

Bolaget säljs till ett marknadsvärde och det innebär att kommunen får en engångsersättning i samband med överlåtelsen 2 januari 2025. Den fasta ersättningen uppgår till 7,5 miljoner kronor, sedan adderas det som finns i kassan vid tillträdesdagen. Preliminärt uppgår det totala värdet till 18 miljoner kronor vid tillträdesdagen. Även hyresavtalet kommer att vara nytt och innebär för Norrköpingsborna en ökad intäkt på cirka 2,1 miljoner kronor årligen.

Beslut om försäljningen ska tas i kommunfullmäktige i augusti.

Göran Sarring, tidigare regissör och ordförande i Norrköpings kulturskyddsförening, har tidigare kritiserat utförsäljningen av Louis de Geer. Föreningen startades i samband med kulturbråket för snart ett år sen då kommunalråd Sophia Jarl anklagades för ”kulturslakt” efter ett antal kulturpolitiska beslut och flera artister vägrade spela i Norrköping.

undefined
Göran Sarring under en manifestation mot försäljning av Louis De Geer i september.

Göran Sarring tycker det finns en lång rad frågetecken kring hur det kommer fungera med den nya ägaren av Louis de Geer.

– SON kommer finnas kvar, men det finns en stor risk att villkoren blir sådana att de måste skära bort, skära ner och förlora sin kvalitet, säger han.

Kommunen kommer ju få in ganska många miljoner på försäljningen, kan inte det vara positivt för Norrköping?

– Jo, men frågan är hur de använder de pengarna. Kommunstyrelsens ordförande (Sophia Jarl, reds anm) tycker ju att kulturevenemang ska ge högre vinst eller gå ihop själva.

Och det håller du inte med om?

– Nej, kulturen har alldeles för lite pengar.  När politikerna pratar om kärnområdena vård, skola och omsorg anser vi att kultur ska vara med som ett fjärde område.

Varför då?

– Kulturen behöver ta en stor plats – det är en del av samhällsbygget och gemenskapen. Från den smalaste till bredaste underhållningskultur. En stråkkvartett med 40 personer i publiken är lika viktig som en konsert med 40 000 publiken. Hela skalan behövs. Skillnaden är att den breda underhållningskulturen inte behöver offentligt stöd.

Göran Sarring känner inte till Elite Hotels of Sweden och kan därför inte säga någonting om dem som köpare. På måndagen ska dock medlemmarna i kulturskyddsföreningen träffas för att gå igenom avtalet och komma med ett ställningstagande.

undefined
Christian Widlund, oppositionsråd och gruppledare för Centerpartiet i Norrköping

Christian Widlund, oppositionsråd och gruppledare för Centerpartiet i Norrköping, säger i ett uttalande att han är glad att själva fastigheten blir kvar i kommunens ägo. Han är positiv till försäljningen och till att det finns en samsyn mellan parterna att Symfoniorkestern är viktig och att deras tillgång till lokalen är säkrad även när en privat aktör står för driften: ”Elite är en stor och seriös aktör som driver den här typen av verksamhet i andra kommuner och det gör att jag ser att det finns en stor potential för Norrköpings besöksnäring att de tar över”, säger han.

Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström är emot försäljningen:

"Jag ser det här som en del av högerns angrepp på kulturen och är orolig för vad det innebär för utbudet på Louis De Geer. Visst har Symfoniorkestern sitt nya avtal men en privat ägare kommer att vilja minimera det icke-vinstgivande kulturutbudet, inklusive SON:s verksamhet och sådant som barn och ungdomars uppträdanden. Risken är stor att bredden i kulturutbudet i Norrköping kommer att minska. Sophia Jarl nämner såklart enbart ”besöksnäring” och ”upplevelser” i sina kommentarer, inte ett ord om kulturen", skriver han i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Jag anser också att det är näringslivsfientligt. Elite är en jätte på hotellmarknaden och kommer såklart aktivt att arbeta för att alla besökare äter på deras restauranger och sover på deras hotell. Tvärtemot hur LDG i kommunal ägo agerat opartiskt. Det är helt naturligt för ett vinstmaximerande företag men det kommer att drabba många mindre krögare och hotell i staden".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!