Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Loppisarrangörer kräver förändring

Coronakrisen har slagit hårt mot loppisbranschen. Nu vill två av landets ledande arrangörer att något görs för att rädda branchen. "Vi håller på att utplånas. Det är bara att konstatera", säger Andreas Giselgren, vd för Östgötamarknader.

Något måste ske för att rädda loppisbranschen. Det menar två av landets största loppisarrangörer.

Något måste ske för att rädda loppisbranschen. Det menar två av landets största loppisarrangörer.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Norrköping2020-09-03 15:00

Han brukar arrangera marknader i såväl Östergötland som Småland och ansvarar bland annat för den omtyckta året runt-marknaden i Mirum Galleria.

Men i år är ingenting sig likt. 

Ända sedan coronvirusets utbrott i mars så har verksamheten stått stilla.

Regeln om max 50 personer vid allmänna sammankomster har gjort det omöjligt att arrangera några marknader.

– Det har varit totalt stiltje. Det är jättetråkigt. Jag kan bara hoppas att våra besökare och gäster inte glömmer bort oss, säger Andreas.

Han själv och andra loppisarrangörer anser sig orättvist behandlade och menar att regelverket behöver ses över.

De har svårt att förstå hur second hand-butiker har kunnat få fortsätta bedriva verksamhet utan begränsningar medan loppmarknader som ofta bedriver verksamhet utomhus inte får det.

– Orättvisan är påtaglig. Vi jämförs med stadsfestivaler, konserter och stora idrottsevenemang som lockar tusentals människor, men det är helt fel, säger Giselgren.

Han menar att det hade kunnat gå att hitta lösningar för att se till så att folk håller distans och att det inte blir för stora folksamlingar.

– Vi har tagit fram förslag på åtgärder, men det är ingenting som har gått igenom. Jag är övertygad om att vi hade kunnat lösa det här på ett bra sätt. Låt oss i alla fall få försöka.

Inte nog med att de inte har kunnat bedriva sin verksamhet, loppisarrangörerna har heller inte kunnat ta del av några stödpaket från staten, då de flesta loppisar är av tillfällig karaktär utan fasta lokalhyror och utan fast anställd personal och i många fall drivna av enmansföretag.

– Det är ett enormt ekonomiskt tapp vi har gjort. Vi tappar också kundrelationer och personal.

Andreas och Maria Wiberg, vd för Stockholmsmarknader, ställer nu krav på förändring.

De vill se att loppisbranschen snabbt får möjlighet att återstarta och att omställningsstödet görs relevant även för deras bransch.

– Det måste finnas hjälp att få för enmansföretagare som inte sitter med stora lokalhyror och inte har en massa fast personal. Jag tycker det är regeringens skyldighet att hjälpa oss.

Har ni fått någon hint om när ni skulle kunna starta upp igen?

– Nej, ingen. Det är bara att vänta. Men det jag kan säga är att jag kommer inte sluta arrangera loppisar. Det är mitt livsverk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!