Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lönnens öde avgjordes igår

NORRKÖPING
Idag avgjordes den omstridda lönnens öde. Det över 100 år gamla trädets liv var till ända. Utanför Konstantinopel föll stam, grenar och löv till marken. De många försök som gjorts för att rädda trädet var förgäves. På Tekniska nämnden hann man inte behandla framställan av naturminnesmärkning av lönnen.

Tidigt på torsdag morgon började arbetet med att hugga ner lönnen. Här forslas bitar av lönnens kraftiga stam bort.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Tidigt på torsdag morgon började arbetet med att hugga ner lönnen. Här forslas bitar av lönnens kraftiga stam bort. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2001-06-22 00:00
Inga-Lill Petersson, ordförande i Tekniska nämnden fick reda på att lönnen fälldes av Östnytt samma morgon.
Trots att hon inte trodde på att nämnden skulle kunna få till stånd en ändring av beslutet, så förutsatte hon ändå att de skulle få en möjlighet att behandla frågan.
- Jag känner mig snopen. Ingen visste någonting. Jag trodde i alla fall att jag skulle få reda på det innan det hände, säger hon.
Inte heller Jan-Olov Johnson, som är ordförande i miljö- och stadsplaneringsnämnden kände till att trädet skulle fällas vid den här tidpunkten.
- Vi i Miljö- och stadsplaneringsnämnden har bara hanterat själva planärendet. Eftersom fastighetsägaren NCC äger både byggnaden och lönnen så är det helt upp till dem när de vill fälla trädet. Det lägger vi oss inte i, säger han.
Ett möjligt undantag från dessa bestämmelser är om föremålet, i detta fall lönnen, besitter ett särskilt värde eller intresse. I detta fall har man inte gjort bedömningen att så inte är fallet.
Någon företrädare för NCC har inte kunnat nås för en kommentar.

<b>Få bra gård</b>
7:20 på torsdag morgon satte skogsarbetarna igång med sitt arbete.
De är själva inte känslomässigt engagerade i trädet.
- Trädet förstör taket på byggnaden. Det kommer att planteras nya träd. Dessutom finns det många andra träd här i närheten, säger Peter Jakobsson, en av arbetarna.
Hans chef Torsten Hallström håller med.
- Det här trädet förstör arbetsmiljön för personalen i äldreboendet, eftersom det skymde utsikten. Nu får de ljusare. Däremot skulle vi vägra att hugga ner gamla träd som står på bra platser, säger han.
Den viktigaste frågan för de anställda på vårdboendet är att de boende ska få en bra gård, med eller utan lönnen. Det är omkring en meter i nivåskillnaden mellan huset och gården. Det gör att de boende inte kommer ut.
- Måste trädet bort för att de boende ska kunna komma ut så är det bra. Som det är nu har de handikappade som bor på första våningen bara en altan. De äldre som bor längre upp har bara en balkong, säger Kattis Liljedahl, som arbetar på Konstatinopel.
- Vi har varit inställda på att trädet ska bort, eftersom planeringen har varit sådan. Men visst känns det lite sorgligt och ångestladdat när trädet försvinner bit för bit, säger Lena Christensen, föreståndare på Konstatinopel.
Hon tror dock att frågan kunde ha lösts på något annat sätt, så att trädet kunde stå kvar. Det behövs grönska i stan. Nu är det viktigt att gården kommer i ordning. Ett problem är att gården i sitt nuvarande skick används som offentlig toalett.

<b>Brister i demokratin</b>
Kommunens landskapsarkitekt Ingemar Hillerström är mycket upprörd över att lönnen har fällts. Han arbetade med en alternativ plan för gårdsutformningen, där de boende skulle kunna få en god framkomlighet samtidigt som lönnen kunde stå kvar.
- En hiss vore en bra lösning. Då skulle de boende lätt kunna komma ut, säger han.
Han menar också att lönnen med dess rika lövverk har stor betydelse för de boendes hälsa.
Ingemar Hillerström ställer sig frågande till vem som har gett klartecken till beslutet. Ärendet angående naturminnesmärkning av lönnen har inte behandlats. När något ska prövas får man inte dra undan förutsättningarna för beslutet, något som man här har gjort genom att hugga ner lönnen.
Ingemar Hillerström menar också att de ansvariga inte har låtit tjänstemännen göra sitt jobb utan klippt av arbetsprocessen.

<b>"Olyckligt beslut"</b>
- Jag ser allvarligt på det här. Den demokratiska processen i samhällsplaneringen har inte fungerat. Här har man inte tagit reda på fakta. Konsekvenserna av det blir ett olyckligt beslut, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om