Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lönelyft för lärare

Norrköping har fått ett statsbidrag på 34 miljoner kronor att höja lärarnas löner med.

Lärarlyft. Får mer i lön.

Lärarlyft. Får mer i lön.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

NORRKÖPING2016-09-29 17:00

Skolverket har tilldelat Norrköpings kommun drygt 34 miljoner kronor i statsbidrag för Lärarlönelyftet.

Lärarlönelyftet är en statlig satsning för att skolhuvudmän ska kunna ge en löneökning till särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger.

Syftet är att höja läraryrkets attraktionskraft och därigenom förbättra resultaten i skolan.

Urval av medarbetare som kommer i fråga för lärarlönelyftet sker utifrån nationellt satta kriterier samt lokala urvalskriterier.

– För att skapa insyn i hanteringen av Lärarlönelyftet samt för ökad tydlighet kring kriterier och ställningstaganden har vi utarbetat specifika riktlinjer för Norrköpings kommun. Utifrån dessa riktlinjer och kriterier bedömer och beslutar rektorer och förskolechefer vilka medarbetare som ska få del av lärarlönelyftet, säger utbildningsdirektör Mats Olsson.

– Ambitionen är att Lärarlönelyftet ska nå så många kvalificerade lärare som möjligt, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Enligt Skolverket ska den genomsnittliga löneökningen vara mellan 2 500 och 3 500 kronor per person, vilket innebär att 572-801 lärare i Norrköping kan få löneökning.

Tio procent av det totala bidraget kan användas till lönelyft för medarbetare i förskola eller fritidshem. Det motsvarar 3,4 miljoner kronor och 57-80 medarbetare. Löneökningen blir permanent och gäller retroaktivt från 1 juli 2016.

– Den här statliga satsningen är lovvärd, men det hade varit önskvärt med större spelrum för huvudmännen att utforma förutsättningarna. Vi har många skickliga lärare, men alla kan nu inte inrymmas i Lärarlönelyftet, säger Mats Olsson i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om