Turbulensen är stor i Miljöpartiet. Efter en höst med tuffa kompromisser i regeringsställning kom en vår då bostadsminister Mehmet Kaplan fick lämna regeringen efter att ha varit på samma middag som en företrädare för den turkiska nationalistiska och högerextrema organisationen Grå vargarna, och kandidaten till partistyrelsen Yasri Khan hoppade av efter att det framkommit att han inte vill skaka hand med kvinnor.
Dessutom har partiets krishantering fått skarp kritik. Inför partiets kongress om tre veckor ställer nu de båda språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson sina platser till sitt förfogande. Men båda vill fortsätta och önskar ett starkt mandat för att leda en nystart.
– Jag tycker att de ska sitta kvar. Det hoppas jag att de flesta vill, säger Mia Sköld, oppositionsråd i Norrköping, som tror att det kommer att finnas en "rungande majoritet" för det på Miljöpartiets kongress i Karlstad 13-15 maj.
– Jag tycker inte att de har gjort bort sig så pass att man skulle vilja avsätta dem. Absolut inte. Jag tycker att de har gjort ett bra jobb där de har varit – när de får göra det jobb de ska.
Hon tycker däremot inte att språkrören skött krishanteringen på "det allra mest proffsiga sätt".
– Men å andra sidan är vi rätt nya i den här rollen, och lite ovana vid vad som händer när det blåser storm, säger Mia Sköld.
Hon tycker att partitoppen inte har redskap att hantera granskningen och kritiken, att man står handfallen, och att man borde skicka partiets viktigaste företrädare på en "rejäl medieträning".
– Med lite erfarenhet och skinn på näsan kommer det att bli jättebra. Vi måste få lite lugn och ro, och få lyfta fram det som är bra, säger hon och talar om allt bra som Miljöpartiet fått igenom.
Mia Sköld tror inte att turbulensen har skadat partiet sett på längre sikt. Hon talar om en mognadsprocess, som det kan komma något bra ur.
Samtidigt:
– Jag kan nog någonstans hålla med i den kritik som jag har förstått har förts fram, nämligen att vi i Miljöpartiet är så måna om att ha så stor mångfald som möjligt i partiet så att det här med granskningar kanske får stryka lite på foten, bara vi får in folk från alla kategorier.
I söndags blev ett möte med distriktsordförandena inställt, efter risk att media kommit över uppgifter om hur de skulle kunna lyssna på vad som sades.
– Det låter jättekonstigt. Men det är klart att vi måste få ha interna samtal, utan att media försöker avlyssna oss, säger Mia Sköld.
– När man har hittat en hackkyckling är det många som vill vara med och hacka. Det blir ett kollektivt drev, alla hänger på och letar efter fel, säger Bengt Cete (MP), kommunfullmäktigeledamot i Norrköping, om turbulensen kring partiet.
– Visst har det begåtts fel av enskilda företrädare för partiet, det kan man inte säga annat, och partiledningen har inte heller hanterat det på bästa sätt. Men det innebär inte att jag inte har förtroende för språkrören, utan jag ser gärna att de fortsätter, säger Bengt Cete.
Partiets värderingar har ifrågasatts. Cete säger att partiet står för humanism, hållbarhet, och alla människors lika värde.
– Och vi ser mångkulturalism som en tillgång i samhället.
– Vi ska vara öppna för alla idéer – men vi ska inte vara öppna för alla beteenden.
Turbulensen har skadat partiet, säger Bengt Cete.
– Vi ska gå vidare med att visa att vi tar den här situationen och kritiken på allvar, och vi ska gå vidare med att visa vilken positiv kraft vi är i svensk politik, säger Bengt Cete.