Lokalerna blev ett jättelyft

Flytten till nya lokaler i Industrilandskapet har blivit ett jättelyft för både Marieborgs och Mo Gårds folkhögskolor.

Ritta Shamoun och Layal Youssef har bakat bullar till öppet hus på Folkhögskolans dag. Då visar Marieborg och Mo Gård sina nya lokaler i Gropen vid Holmentorget.

Ritta Shamoun och Layal Youssef har bakat bullar till öppet hus på Folkhögskolans dag. Då visar Marieborg och Mo Gård sina nya lokaler i Gropen vid Holmentorget.

Foto: matz glimhed

NORRKÖPING2015-03-20 18:00

– Vår typ av verksamhet ligger ofta isolerad från hörande. Nu ville vi också placera teckenspråket i en miljö med annan folkbildning. Det berättar Carina Boman, rektor för Mo Gårds fyra folkhögskoleenheter.

– Våra tidigare lokaler på Slottsgatan var inte så bra och sedan skulle hyran dessutom höjas. Nu finns vi i en fantastisk miljö, där det hela tiden händer saker runt omkring oss. Det säger Anneli Kuylenstierna, verksamhetsledare för Marieborgs folkhögskola.

Hon berättar om glada och stolta elever, som är nöjda över att skolan satsat på så fina lokaler.

Sedan i höstas finns Marieborg och Mo Gård vid Holmentorget, i Gropen, en byggnad som tidigare användes av Linköpings universitet och dess miljövetare. Huset har också hyst restaurang och ännu tidigare varit verkstad, enligt Anneli Kuylenstierna.

Nu har tidigare labbsalar blivit lektionssalar, genom att väggar har flyttats för att anpassas till skolornas verksamhet. Marieborg folkhögskolas 100 elever håller till på entréplanet. På första våningen finns Mo Gårds lokaler för de 32 eleverna och längst upp i huset, finns cafeterian och gemensamma lokaler.

Förutom samarbetet med lokalerna, siktar skolledningen på de båda skolorna också på att få till ett språkligt samarbete, när talspråk möter teckenspråk.

– Hos våra elever finns en nyfikenhet och ett intresse för teckenspråk, säger Anneli Kuylenstierna.

– Hela folkbildningstanken handlar om att få ett utbyte mellan deltagare och personal, för att ta vara på varandras erfarenheter, säger Jan Carlsson, biträdande rektor för Mo Gård i Norrköping och Stockholm.

Idéer som redan finns är att anordna en gemensam språktemadag, berättar Anneli Kuylenstierna.

I ett av tillagningsrummen bakar LayalYoussef och RittaShamoun bullar till dagens öppet hus på sin skola.

– Det här är vår sista vecka på utbildningen, berättar LayalYoussef. Hon och kompisen har gått den sex månader långa etableringskursen på Marieborgs folkhögskola.

– Här har jag lärt mig att prata svenska, säger LayalYoussef.

De som är nyfikna på lokalerna kan själva komma på besök i dag mellan.klockan 10 och 13, under Folkhögskolans dag. Både Mo Gård och Marieborg visar upp sin verksamhet och det finns också möjlighet att prova på olika aktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om