Som Folkbladet rapporterade igår har det uppdagats att fem gamla på äldreboende i Sandbyhov utsatts för både fysiska och psykiska övergrepp av två undersköterskor. Det handlar om hårdhänt behandling som slag och nyp, man skakar de gamla eller som vid ett tillfälle, tvingar tillbaka spyor i munnen. Men det handlar också om kränkningar i ord, man grälar och skriker och säger elaka saker.
När övergreppen slutligen anmäldes, följde en utredning som ger bra insikt i varför personal i äldreomsorgen sällan slår larm om missförhållanden. En del av utredningen bestod nämligen i att utomstående chefer förde samtal i smågrupper med personalen.
Och här kom det fram att hierarkier, lojalitetskonflikter och rädsla att bli utfrusen är allvarliga hinder mot att anmäla. Nedan följer några citat från samtalen:
"Chefen (tidigare chef) hade sina favoriter det visste man det inte var så lätt att säga till då"
"Jag var anställd på en annan enhet och jag sa till om missförhållanden. Gruppen frös ut mig och jag fick inget stöd av chefen, då förstår du att man inte säger till igen"
"Man tycker synd om personen och vill inte att den ska få sparken, man tänker den har väl en dålig dag...det blir bättre"
"om jag kände trygghet i att arbetskamrater och chef stöttade mig till 100 procent då skulle jag säga till. Men jag kände inte den tryggheten."
"Det framkommer även under samtalen att det finns en konflikträdsla i gruppen. Svårt att säga till personen det berör. Personen blir utåtagerande mot alla om man säger till personen. Lojalitet mot gruppen man säger inget så blir det inte bråk."
Att övergreppen till slut ändå anmäldes tror områdeschef Eva Abrahamsson beror på att man precis innan haft utbildning om Lex Sarah, det vill säga anställdas skyldighet enligt socialtjänstlagen att anmäla allvarliga missförhållanden i omsorgen om de gamla. Och mer kommer det att bli efter avslöjandena. I höst får personalen ytterligare utbildning om Lex Sarah.
En av dem som anmälde övergreppen var en vikarie som snart skulle sluta, något som inte förvånar Eva Abrahamsson.
- Studenter, elever och vikarier är inte så inne i arbetsgruppen. Det är mycket vanligare att vi får anmälningar från dem än från fast anställda. Det finns ett grupptryck och det är det vi bryter nu genom utbildning, säger hon.
Ett av problemen är enligt Eva Abrahamsson att många tror att det krävs mycket stora och allvarliga händelser för att man ska anmäla enligt Lex Sarah.
- I själva verket ska de inte alls tänka på Lex Sarah, det är upp till cheferna om det ska anmälas eller inte, utan bara lyssna inåt till sin känsla för yrkesetik eller se på brukaren om den inte mår bra, säga till arbetskamraten och sedan gå till chefen och diskutera det som hänt, säger hon.