Utöver de branscher som nyss nämndes är också handel, kompetensutveckling och energi nya branscher som tillkommit i näringslivsrådet. Totalt är nu tolv branscher representerade, varav hälften är nya.
– Min första vecka på jobbet i maj hade vi ett möte med befintligt näringslivsråd, då vi tog ett nytt grepp och funderade vad syftet med det här näringslivsrådet skulle vara. Vi gick igenom önskemål, förväntningar och inriktning på arbetet, säger Joakim Ljungkvist, näringslivsdirektör.
Näringslivsrådet ska vara ett bollplank till kommunen och för att få det söker de en bredd av representanter.
– Vi vill få så mycket olika inspel från olika håll som vi bara kan.
Varför har inte stora branscher som fastighetsutveckling funnits med tidigare?
– Man hade identifierat att rådet behövde utvecklas och breddas, så då tog vi in nya aktörer. Jag vet inte hur man hade tänkt innan, men det kom på mitt bord den första veckan.
Varför har gröna näringarna kommit med?
– Det finns ju ett inriktningsdokument för näringslivsfrågor som är fastställt i kommunstyrelsen, och där pekar man ut särskilda styrkeområden för Norrköpings näringsliv. Där finns de gröna näringarna som ett fokusområde, tillsammans med logistik, tillverkningsindustri, besöksnäring och så vidare.
Vad har du för förväntningar på det nya näringslivsrådet?
– För det första som bollplank är de viktiga, men också att komma med specifika idéer, på vilket sätt vi kan utveckla det lokala näringslivet.