Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Löfven fick möta en effektfull skola

Arbetsbelastning, löner och resultat var i fokus då statsminister Stefan Löfven besökte Matteusskolan.

Barn berättar. Under Stefan Löfvens besök på Matteusskolan fick han bland annat kika in i några elevers skolböcker.

Barn berättar. Under Stefan Löfvens besök på Matteusskolan fick han bland annat kika in i några elevers skolböcker.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2015-04-20 18:13

Matteusskolan är en av Norrköpings innerstadsskolor. Här går för dagen 338 elever i åldrarna 6-12 år. På skolan finns bland annat också en "internationell grupp" där utrikes födda och nyanlända elever studerar för att så snabbt som möjligt bli redo att gå ut i reguljära skolklasser.

I går eftermiddag fick Matteusskolan besök av statsminister Stefan Löfven och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S). Socialdemokraterna bedriver just nu en kampanj på temat "Framtiden börjar i skolan" där ett stort antal skolor besöks under en intensiv period.

Linda Teske är resultatansvarig rektor på Matteusskolan.

– Vi åstadkommer bra resultat på Matteusskolan. I de regelbundna mätningar vi gör kan vi fånga upp elevernas progression; vi ser hur deras kunskaper växer och utvecklas från höstterminens start och fram till vårterminen. Vi sliter hårt, vi älskar vårt jobb och vi når goda resultat; ändå är det nästan bara mörka rubriker om skolan. Detta är ett viktigt problem för skolan, sa Linda Teske under ett diskussionsmöte där ett stort antal lärare och politiker deltog tillsammans med statsministern.

Stefan Löfven höll med.

– En av anledningarna till att vi åkte till Matteusskolan är just deras arbetsmetoder och att vi hört talas om att de är lyckosamma, sa Löfven till Folkbladet.

I sin kampanj ställer Socialdemokraterna tre frågor som de vill diskutera med lärare, föräldrar, elever och intresserade människor i stort: 1. Hur ska kunskapsresultaten bli bättre? 2. Hur ska läraryrket bli mer attraktivt? 3. Hur ska jämlikheten öka i skolan?

Diskussionen var livlig runt det välbesatta bordet i Matteusskolan. Några entydiga prioriteringar eller uppfattningar var svåra att finna i samtalet. Det skulle i så fall vara arbetsbelastningen: "Vi kommer till jobbet varje dag men vi är väldigt trötta", sa en av lärarna och fick många instämmande nickar från kollegorna.

"Klart att lönen är viktig och att alla vill ha mera pengar", sa en annan av lärarna men betonade samtidigt att balansen mellan tillräckligt antal lärare och det egna lönekuvertets storlek är mycket viktig.

I S-skolkampanj trycks bland annat på att "insatserna i skolan sätts in för sent".

– Det som inte minst är intressant med Matteusskolan är att de arbetar målmedvetet med att sätta in tidiga insatser och att de följer upp hur arbetet går, sa Stefan Löfven till Folkbladet.

Enligt de båda rektorerna Linda Teske och Roberth Olsson bygger deras insatser på forskaren John Hatties uppmärksammade rön om vad som har mest effekt på elevernas skolprestationer.

– Vi arbetar strukturerat och följer upp varje elev och redan efter ett år kan vi se mycket goda resultat, sa Roberth Olsson till Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om