Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Locktoner från Strykjärnet

NORRKÖPING
Vänner som vill ha ett meningsfullt utbyte av sin kontakt.
Volontärer heter det också.
Nu går Arbetets museum ut och lockar till sig folk som kan finna en ny uppgift i det sköna Strykjärnet.

Otto Ortega har kanaler till invandrarföreningar och Petter Ljunggren ser fram mot många fler nya kontakter för Arbetets museum.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Otto Ortega har kanaler till invandrarföreningar och Petter Ljunggren ser fram mot många fler nya kontakter för Arbetets museum. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-01-21 00:00
Med en liten dusör från Stiftelsen Framtidens kultur kan museet i samarbete med fem andra museer i landet utveckla den här aktiva vänkretsen.
Museipedagogen Petter Ljunggren är projektledare i samarbete med Otto Ortega.
- Invandrargrupper är några som museet vill nå. Men också pensionärer, arbetslösa, grannar, vissa kommunala organisationer, eldsjälar på olika områden - människor som vill ha en meningsfull fritid och gillar det här med museum.
Men det ska på inget sätt handla om uppgifter som konkurrerar med de anställdas.
- Det här handlar om att sätta guldkant på vardagen, kanske vara värdar, kanske gå in i speciella utställningar där man själv känner sig starkt engagerad och kanske kan tillföra något, eller kan man bara känna att just här vill man vara med. Göra saker som vi anställda aldrig kommer att hinna eller orka.

<b>Goda erfarenheter</b>
I andra länder, säger Petter Ljunggren, har man nått långt med den här typen av externa samarbeten. Han känner inte till att det skulle vara några fackliga problem med det.
Men det kan säkert handla om en balansgång där. Engagemang men inte jobb alltså.
Otto Ortega har en projektanställning som i första hand ska vara ett år, kanske kan det blir två.
- Nästa tisdag, den 28:e, är första träffen på museet och då vill vi att alla som undrar eller är nyfikna kommer till oss, säger Petter. Det är också tänkt att man får en bra social gemenskap här. Så kommer vi att utvärdera alltihop efter hand förstås.

<b>Mer aktiv församling</b>
Engagerat folk i huset alltså, kunskap som samlas. Nya kanaler för att testa idéer, praktisk integration. En form av tolkar, kanske utanför de etablerade och offentligt anställda.
- Man kan vara här kanske tre timmar per vecka, det bestämmer man själv. En vänförening har vi redan, men den är mer koppad till stiftelseformen, den här föreningen ska bli mer aktiv.
De som ser fackliga problem i det här kan lugnas. Det finns fackfolk som säger: var stod våra fack i dag om vi inte hade haft frivilligt arbete där? Så som det har varit i alla andra föreningar.
- Så ser jag en folkbildning i det här också, tillägger Petter Ljunggren, och så finns EU i bakgrunden i den del som handlar om integrering.
Nu får Petter Ljunggren använda halva sin tjänst, och Otto Ortega har en heltid för att utveckla volontärverksamheten. Och vissa lockbeten som handlar om rabatter och roliga möten och utflykter har de också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!