Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ljust för it-branschen även om svag konjunktur väntar

Konjunkturen är svag men det ser inte så mörkt ut som man skulle kunna tro. Flera företag behöver nyanställa, visar Östsvenska Handelskammarens konjunkturbarometer. "Det som är vår utmaning är att få tag i rätt kompetens", säger Maud Waltersson, vd på Optiplan.

Det är it-branschen som det ser ljusast ut för i konjunkturbarometern. "Vi blir mer och mer digitala och vi ser mer möjligheter med att skapa enklare och förbättrade processer i allt vi gör egentligen", säger Maud Waltersson, vd på Optiplan.

Det är it-branschen som det ser ljusast ut för i konjunkturbarometern. "Vi blir mer och mer digitala och vi ser mer möjligheter med att skapa enklare och förbättrade processer i allt vi gör egentligen", säger Maud Waltersson, vd på Optiplan.

Foto: Gerillabyrån

Norrköping2023-01-01 07:00

Strax före jul presenterade Östsvenska Handelskammaren en regional konjunkturbarometer utifrån svar från cirka 200 företag i Östergötland, Sörmland och Gotland. Frågorna handlar om hur företagens upplever efterfrågan på sina varor och tjänster, personalsituationen och vilka förväntningar företagen har på den ekonomiska utvecklingen. Generellt tror en stor majoritet, över 70 procent, på en svag konjunktur den kommande tremånadersperioden. Men det finns ljusglimtar ändå. Bara 6 procent av de svarande företagen uppger att de behöver säga upp medarbetare under de närmaste tre månaderna. Det går att jämföra med att 24 procent svarar att de behöver anställa. Till de företagen hör Optiplan i Norrköping som jobbar med it-system inom samhällsbetalda resor och skolval.

– Vi har rekryteringsprocesser som pågår nu, vi behöver minst tre systemutvecklare. Behovet är stort och det är just de personerna som är svåra att rekrytera idag, säger Maud Waltersson.

Företaget har de senaste åren ökat sin omsättning i en rasande fart och de har idag 23 anställda. De har utsetts till Gasellföretag av Dagens Industri tre år i rad, 2020, 2021 och 2022.

Och det är just it/teknikbranschen som har ljusast framtidsutsikter enligt konjukturbarometern. Något Maud Waltersson känner igen sig i.

– Vi blir mer och mer digitala och vi ser mer möjligheter med att skapa enklare och förbättrade processer i allt vi gör egentligen. Det är väl snart inget hemma som inte har en app kopplad till sig. Vi ser också att samarbeten mellan länder blir viktigt, att det ska se likadant ut vart man än kommer, säger hon.

Hur ser efterfrågan ut på just era tjänster kommande år?

– Sveriges kommuner är våra kunder och de jobbar hela tiden med att digitalisera sina tjänster. De som inte är digitala nu kommer att behöva bli det inom en snar framtid, så vi ser att efterfrågan på våra tjänster kommer att öka.

Samtidigt instämmer hon i den generella bedömningen att vi går mot en svag konjunktur 2023.

– Om vi tittar på våra kommuner så tror jag att man kommer att ta det lite försiktigare i sina investeringar och kanske skjuter upp det som inte är allra mest nödvändigt. Det tror jag kommer att påverka oss alla. Det kommer att bli tufft för många i samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!