I år kommer det att bli upp mot 45 olika ljusinstallationer runt om i staden, några återkommande favoriter, som i vissa fall byter plats, men också ett antal nya där man särskilt lyfter Norrköpings historia.
– Det känns fantastiskt roligt att Norrköping satsar på att vara en stad i ljus. Jag ser själv fram emot att njuta av en promenad genom ett upplyst Norrköping, och jag är säker på att många andra Norrköpingsbor känner likadant, säger Olle Johansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Nytt för i år är att det inte finns någon förutbestämd och rekommenderad slinga genom staden.
– Då installationerna är många och utspridda över ett större område än tidigare år får Norrköpingsborna och besökarna istället fritt upptäcka ljusfestivalen i den ordning de själva önskar, säger Maria Olofsson, projektledare.
Till hjälp och sällskap under promenaden finns för andra året i rad appen Norrköping GO. En karta går också att hämta på någon av stadens infopoints.
Norrköping Light Festival lyser mellan den 26 november och den 31 januari.
Precis som förra året är tanken att alla i stan, som en startskott på festivalen, ska tända sin adventsbelysning samtidigt klockan 16 på fredag, i "Tillsammans lyser vi upp Norrköping", en manifestation för ljus och hopp.
Ett av de nya verken är ljusdesignern Ivan Wahrens "Spinning Jenny" vid Kåkenhus. Det är en storskalig visuell representation av en av industrins minsta beståndsdelar, tråden. Verket är döpt efter en spinnmaskin. De självlysande trådarna spänns som i gamla textilmaskiner för att upplysa om Norrköpings anrika historia.
Ett annat är konstnären Sahar Burhans "Dervischdans – belysning och upplysning" i Carl Johans park. Dansaren, med en vers av en sufimästare om att "kärlek är min religion" på kjolen, virvlar runt, runt, liksom planeterna kretsar runt solen.
På fyra fönster på Arbetets museum projiceras videoverket "Cries for Climate Justice – images of youth activism". Fem klimataktivister från olika delar av världen förmedlar känslor av hopp och uppgivenhet.
Enligt Maria Olofsson hör många andra städer av sig för att höra hur Norrköping arbetar med den lokala ljusfestivalen. Festivalen kostar en miljon kronor att genomföra.
Under pandemiåret 2020 fick festivalen ersätta nyårspromenaden. I år är tanken att nyårspromenaden kommer tillbaka.