Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ljusfest för en bättre miljö

- Kolla vi har byggt en bil, det tog en hel timme. Vi har använt gamla värmeljus och kartong och så har vi gjort en hel familj av strutar, säger Julia Wiklander, som fyller sju år på lördag, glatt och visar upp klassens kreation.
Bilen var ett av de konstverk som ställdes ut på ljusfesten i Hörsalen igår. Ljusfesten ingår i ett projekt som ska göra barn mer miljömedvetna.

Här spelar Varieté Velocipeds frontman Erik Petersen på en fiol som han tillverkat av sina långkalsongers resår. FOTO: Robert Svensson

Här spelar Varieté Velocipeds frontman Erik Petersen på en fiol som han tillverkat av sina långkalsongers resår. FOTO: Robert Svensson

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2007-01-20 06:00
Under gårdagen kunde man besöka en ljusfest i Hörsalen. Där kunde man kolla på konstverk som barnen i Myggnätet har gjort. Konstverken var tillverkade av återvunna produkter och då framförallt aluminiumbehållarna från värmeljus. Myggnätet består av barn mellan fyra och nio år som kallas miljöspanare och för närvarande ingår omkring 2 000 barn i Myggnätet. Karin Faxér, samordnare på Agenda 21, berättar att de startade Myggnätet 1995 för att öka barnens miljömedvetenhet och varje termin får klasser som är med i myggnätet tre olika spanaruppdrag som de sedan får redovisa i någon form.
- Denna termins första uppdrag var att samla använda värmeljus och sedan göra en figur av det sen, säger Karin. Uppdraget avslutas med denna ljusfest där barnen får visa upp sina kreationer och titta på en liten föreställning.
Föreställningen gavs av Varieté Velociped som spelar musik på sina delvis återvunna instrument eller i alla fall återvunna saker. De har bland annat gjort om ett par skidor till en kontrabas, en cykel till en xylofon och i slutnumret tog de ett par långkalsonger, som frontmannen hade på sig, och spände fast resåret på en galge och använde det som en fiol. Valet av föreställning var mycket passande med tanke på uppdragets tema, återvinning.
- Många vuxna slänger aluminium i soporna, men det är viktigt att de slängs på rätt ställe, säger Karin. Så om man lär barnen tidigt att göra på rätt sätt kan barnen ha koll på sina föräldrar och berätta för dem om de gör fel. Det gäller att engagera barnen för miljön och på så sätt kan man påverka även föräldrarna.
Myggnätet är väldigt uppskattat både av barnen och föräldrarna. Dessutom kostar det inte skolorna något att delta, vilket gör att det är många skolor som kan delta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om