Ljusare tider på arbetsmarknaden
Få nyanmälda lediga platser i länet, färre långtidsarbetslösa ungdomar och en minskning av den öppna arbetslösheten i bland annat Norrköping. Så kan de senaste siffrorna om länets arbetsmarknad sammanfattas. Men framtiden ser ljus ut.
I slutet av juni hade 150 ungdomar varit arbetslösa mer än 100 dagar, vilket räknas som långtidsarbetslöshet för den som är yngre än 25 år.
Vid ingången av 2004 var över 800 ungdomar långtidsarbetslösa. Målet att halvera långtidsarbetslösheten till slutet av augusti i år från augusti förra året ser därför ut att lyckas i Östergötland.
- Men nu gäller det att försöka ligga kvar på den här nivån fram till augusti, säger utredare Jens Lotterberg vid Länsarbetsnämnden.
- Jag tror att vi kommer kunna göra det, men det gäller att ligga i. Många ungdomar anmälde sig vid arbetsförmedlingarna i juni då de slutade skolan och det tar ju bara 100 dagar innan de också räknas som långtidsarbetslösa, säger han.
Förmodligen börjar ett antal av dem som då anmälde sig att studera i höst, men det vet man inte ännu.
Börjat plugga
Bland de ungdomar som nu inte längre finns med i statistiken har ungefär en tredjedel fått jobb, en tredje del börjat studera och resten är deltagare i olika program som ordnas av arbetsförmedlingarna.
- Vi fick ett tacksamt tillskott med pengar i början av året som har gjort att vi kunnat satsa på ungdomarna, säger Jens Lotterberg.
I slutet av juni var fem procent av östgötarna öppet arbetslösa vilket är nästan samma siffra som förra året vid samma tid.
Högst i länet
För fem kommuner har däremot den öppna arbetslösheten minskat något mot förra året och Norrköping är en av dessa kommuner. Trots det har Norrköping högst siffror i hela länet, med 6,3 procent öppet arbetslösa och 2,2 procent som deltar i något program.
Bland de arbetslösa är männen fler än kvinnorna. Då många offentliga verksamheter, där kvinnorna är fler än männen, nu drar ner på sina verksamheter kan detta förhållande komma att ändras något.
- Det kommer att slå mot kvinnorna men hur hårt vet vi inte, säger Jens Lotterberg.
Många kvinnor är dessutom deltidsarbetslösa i dag, något som inte syns i statistiken.
Under årets första sex månader varslades 1 600 personer i länet om uppsägning. Det var 1 000 färre än förra året. Lika positivt ser det ännu inte ut när det gäller antalet nyanmälda platser. Dessa minskade med 13 procent det första halvåret i år. Trots det ser det ljust ut på arbetsmarknaden framöver, menar Jens Lotterberg.
Nästa år - då . . .
- Vi tror att att tillförseln av lediga platser inom det privata näringslivet kommer att öka redan i höst men ännu mer nästa år, säger han.
Det handlar då om arbeten inom industriföretag, men också inom teknik- och dataföretag, två branscher som drabbats hårt av nedskärningar de senaste två åren. Även inom handelssektorn ser det gynnsamt ut framöver.
- Men det är svårt att peka ut några särskilda branscher, uppgången tror vi kommer på bred front, säger Jens Lotterberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!