Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klart: Döms för mord på kvinna – utvisas på livstid

Den 45-årige mannen har begått brott sedan 1990-talet och åkt in och ut ur fängelse. Nu döms han för mord på en kvinna i 35-årsåldern – till rättspsykiatrisk vård och livstids utvisning.

Mannen döms förutom för mord även för att ha kastat kiss på en kriminalvårdare när han satt häktad. När personalen öppnade celldörren kastade 45-åringen en plastmugg med urin som träffade vårdaren i ansiktet och på överkroppen.

Mannen döms förutom för mord även för att ha kastat kiss på en kriminalvårdare när han satt häktad. När personalen öppnade celldörren kastade 45-åringen en plastmugg med urin som träffade vårdaren i ansiktet och på överkroppen.

Foto: Polisen

Norrköping2024-09-11 11:42

Mordet inträffade i november förra året i en lägenhet i Norrköping genom att kvinnan, som var i 35-årsåldern, injicerades med en narkotikaklassad substans.

Mannen greps direkt i lägenheten. En annan man, som också befann sig i lägenheten, har vittnat om att det var 45-åringen som injicerade kvinnan med drogen.

Drogen påverkar det centrala nervsystemet, men även hjärta, kärl och muskler och kvinnan hade en mycket hög dos av substansen i blodet.

Tingsrätten har kommit fram till att kvinnan inte själv kan ha injicerat sig med drogen. Detta eftersom det inte finns några fysiska tecken på att hon skulle ha missbrukat droger genom injektioner och ett vittne har även berättat att hon var rädd för sprutor. Det konstateras även att kvinnan var högerhänt och det anses därför osannolikt att hon skulle ha lyckats injicera sig själv i högerhanden.

Rätten anser det klart att det var 45-åringen som förberedde och injicerade kvinnan med den mycket höga dosen av drogblandningen. Han måste ha insett att det fanns mycket hög risk för att hon omedelbart skulle dö av detta. Han hade därmed ett likgiltighetsuppsåt.

undefined
Flera påsar med narkotika hittades i fickorna till de byxor mannen haft när han greps. Byxorna hade legat i förvar hos polisen i nio månader och påsarna upptäcktes först när mannen skulle få tillbaka byxorna i häktet.

Eftersom mordet begåtts under påverkan av allvarlig psykisk störning döms mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Efter detta kommer han att utvisas ur Sverige på livstid. Om han skulle återvända kan han dömas till fängelse.

Mannen kom till Sverige från Syrien då han var runt tio år gammal, men trots att han levt i princip hela sitt liv i Sverige anser rätten att det inte finns några skäl mot utvisning.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet debuterade 45-åringen i missbruk och kriminalitet i unga år. Han gick aldrig ut grundskolan och har aldrig arbetat, utan har levt som kriminell och har bland annat haft en ledande roll i ett kriminellt nätverk. Han har dömts för mängder av brott: hot- och våldsbrott, rån, grov kvinnofridskränkning och övergrepp i rättssak.

Eftersom mannen aldrig arbetat och ägnat sig åt upprepad kriminalitet bör han betraktas som svagt etablerad i samhället, resonerar rätten.

45-åringen döms även för förgripelse mot tjänsteman för att ha kastat en mugg med kiss på en kriminalvårdare under tiden han satt häktad.

Han ska också betala flera skadestånd, bland annat till kriminalvårdaren och den mördade kvinnans mamma.

Mannen har förnekat brott, men har inte velat kommentera anklagelserna.

Domen kan överklagas till den 2 oktober.

Fakta

3-metyl-PVP narkotikaklassades i januari 2024. Drogen tillhör gruppen syntetiska katinoner och har centralstimulerande effekter liknande amfetamin och kokain.

I vissa fall kan rättspsykiatrisk vård kombineras med en särskild utskrivningsprövning. Det är aktuellt när det finns risk att den tilltalade återfaller i brott av allvarligt slag. Särskild utskrivnings­prövning innebär att förvaltningsrätten fattar beslut om vården, i stället för en chefsöverläkare.

Besluten gäller till exempel frigång, permission och hur länge vården ska pågå. Det gäller också när det är aktuellt att vården övergår till öppen rättspsykiatrisk vård och slutligen när vården ska avslutas.

Källa: Norrköpings tingsrätt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!