Enligt Hjärt-Lungfondens forskningsråd är väntetiden på ambulans i Norrköping knappt tolv minuter, vilket ska jämföras med 17 minuter för rikssnittet.
Så långt allt positivt, men fonden påpekar samtidigt att väntetiden ökat sedan 2016. Beroende på var i landet man bor varierar tiden med drygt en halvtimme – en livsavgörande skillnad för de omkring 10 000 svenskar som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.
Kartläggning har gjorts av Hjärt-Lungfonden, baserad på uppgifter från SOS Alarm. Sett till hela Sverige har väntetiden på ambulans ökat i 227 av 290 kommuner sedan 2016.
– Vid plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några få minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är mycket bekymrande att ambulansen dröjer olika länge beroende på var i landet man bor, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd i ett pressmeddelande.
Vid ett hjärtstopp förlorar den drabbade omedelbart medvetandet samt saknar puls och normal andning. För varje minut utan hjälpinsatser minskar chansen till överlevnad med hela tio procent. Endast drygt 600 personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år överlever.
Forskning har visat att chansen att överleva för den som drabbas av plötsligt hjärtstopp är dubbelt så stor om denne får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans. Hela sju av tio skulle kunna överleva om de dessutom får en strömstöt från en hjärtstartare inom de första minuterna.