Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

LiU satsar i Norrköping – ny utbildning i framkant

Hösten 2024 startar Linköpings universitet en ny civilingenjörsutbildning i Norrköping, med fokus på storskalig data, AI och omställning. Det är första gången sedan 1997 som Campus Norrköping får ett nytt civilingenjörsprogram.

LiU och Campus Norrköping ligger i framkant med den nya utbildningen, Civilingenjör i datadriven utveckling. Det är första gången sedan 1997 som Campus Norrköping får ett nytt civilingenjörsprogram.

LiU och Campus Norrköping ligger i framkant med den nya utbildningen, Civilingenjör i datadriven utveckling. Det är första gången sedan 1997 som Campus Norrköping får ett nytt civilingenjörsprogram.

Foto: Thor Balkhed

Norrköping2024-01-24 15:00

Målet är att utbilda framtidens ingenjörer som kan använda AI och storskalig data för att driva ekonomisk, miljömässig eller social omställning inom företag och offentlig sektor. Något som är en efterfrågad kompentens på dagens arbetsmarknad.

undefined
"Det är jättekul att LiU ville satsa här i Norrköping", säger Anna Fredriksson som varit med om att ta fram den nya utbildningen.

– En ingenjör är ju en problemlösare och här utbildar vi problemlösare med fokus mot hållbarhetsrelaterade problem. Det unika är hur man kan använda storskaliga data för att lösa de problemen med hjälp av AI och maskininlärning. Det är vi först med i Sverige, säger Anna Fredriksson, professor i bygglogistik vid Linköpings universitet och medlem i programgruppen som utvecklat den nya utbildningen.

Storskalig data är data i stora mängder, som man ofta samlar in under en längre tid. Genom att analysera den datan kan man se mönster. SMHI:s klimatdata, Trafikverkets data om transporter och Östgötatrafikens data om kollektivtrafiken är några exempel. AI, artificiell intelligens, är ett verktyg för att analysera just stora datamängder.

Civilingenjörsprogrammet i datadriven utveckling är det första och hittills enda i sitt slag. Det är utvecklat i dialog med näringslivet och industrin som ser en stor kompetensbrist när det gäller att omvandla företagens data till ett verktyg för omställning. Ericsson, Siemens, H2 Green Steel och Sweco är några av företagen som har varit delaktiga i diskussionerna. 

Studenterna kommer att jobba med databehandling och analys och hantera komplexa frågor med hjälp av maskininlärning, AI och matematiska beräkningar. "De kommer vara bryggan mellan teknik, data och beslut" är ett citat från näringslivet som beskriver den roll de färdigutbildade kommer att få.

Ligger ni i framkant på Campus Norrköping genom den här utbildningen?

– Ja, det tycker jag att vi gör. Och det är ju en utbildning där vi också samverkar över hela LiU, där vi drar nytta av hela LiU:s kompetens inom de här områdena, säger Anna Fredriksson. 

undefined
"Det intressanta finns i gränslandet mellan nya områden. Att vara tidig med att gifta ihop olika områden är ofta en nyckel till de verkligt stora framstegen", säger Martin Rantzer, prefekt och campusråd i Norrköping.

Det är första gången sedan Linköpings universitet utökade verksamheten till Norrköping 1997 som ett nytt civilingenjörsprogram startar i staden. Martin Rantzer, prefekt och campusråd, menar att det är viktigt för regionen att Norrköping kan erbjuda den typen av nyskapande och tvärvetenskapliga program som blivit något av ett signum för LiU.

– Det intressanta finns i gränslandet mellan nya områden. Att vara tidig med att gifta ihop olika områden är ofta en nyckel till de verkligt stora framstegen. Att dessutom kunna ge företagen i vårt närområde en efterfrågad spetskompetens visar på universitetets tydliga samhällsnytta, säger Martin Rantzer. 

De tre första åren ges programmet helt i Norrköping, därefter kommer studenterna att beroende på masterinriktning kunna utnyttja kunskapen både i Norrköping och Linköping. 

Efter examen kan studenterna arbeta som chief data officer (med ett helhetsgrepp om datan i företaget, på samma sätt som man har en ekonomiansvarig), produktägare, dataanalytiker, hållbarhetsstrateg, entreprenör eller i ledningsgruppen för en startup.

undefined
"Man kommer att jobba nära dem som tar besluten. Vi har hört mycket från företagen och sett i vår forskning att det behövs omställningar inom till exempel energisystem och trafiksystem", säger Nils Breyer, biträdande universitetslektor.

– Man kommer att jobba nära dem som tar besluten. Vi har hört mycket från företagen och sett i vår forskning att det behövs omställningar inom till exempel energisystem och trafiksystem. För det behövs kompetens och folk som kan jobba med de här frågorna. Det är det vi utbildar, säger Nils Breyer, biträdande universitetslektor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!